Gemeente Helmond


Vervanging oeverbeschoeiingen Venuslaan

De gemeente Helmond gaat vanaf maandag 25 oktober de oeverbeschoeiingen van de vijvers en bomen aan de Venuslaan in Helmond-Noord vervangen.

De bomen worden vervangen, omdat de huidige boomsoort voor deze windgevoelige locatie niet geschikt is. De werkzaamheden duren tot eind december. Bij te nat weer of vorst kan dit langer duren.

Natuurlijke oever

De huidige oeverbeschoeiingen van de vijvers aan de Venuslaan zijn versleten. Hierdoor beginnen de oevers van de vijver af te kalven. De oever aan de zijde van het kanaal wordt omgevormd tot een natuurlijke oever. Het talud wordt veranderd, waardoor oeverplanten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Een oeverbeschoeiing is een houten constructie aan de rand van de vijver, die voorkomt dat het water de oever in spoelt en de oever afkalft.

Aqua-flora rollen

Nadat de beschoeiing is vervangen, worden aan één zijde zogenaamde aqua-flora rollen aangebracht. Dit wordt gedaan om de oevers een natuurlijker beeld te geven en om de waterkwaliteit te verbeteren. Voor de nieuwe beschoeiing worden in het water een rij ronde houten palen geplaatst. De ruimte tussen de beschoeiing en deze palen wordt eerst gevuld met gedroogde wilgentenen. Op deze wilgentenen worden kokosvormige rollen geplaatst, met daarin oeverplanten. Een voorbeeld van de toepassing van aqua-flora rollen is te zien bij de Oude Aa in de Kasteeltuin.

Nieuwe bomen planten

Langs de Venuslaan, tussen de James Ensorlaan en het kanaal, zijn de afgelopen jaren enkele bomen weggehaald, wegens scheefstand of stabiliteitsproblemen. Ook van de bomen die er nog wel staan, hebben er een aantal met deze problemen te kampen. Uit onderzoek is gebleken dat deze boomsoort, de smalbladige es, op deze windgevoelige locatie niet geschikt is. Daarom worden de bomen gekapt en vervangen door zomereiken. Deze boomsoort is wel geschikt voor deze locatie en past in het overgangsgebied van het stedelijke gebied naar het buitengebied. De Venuslaan ligt precies op zon locatie.

* Lees meer over de oeverbeschoeiingen Venuslaan