Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 oktober 2010

Kinderdagverblijf Samenspel De Wielewaal feestelijk geopend

Wethouder Rian van Dam van Onderwijs heeft vrijdag 22 oktober het kinderdagverblijf Samenspel De Wielewaal feestelijk geopend, samen met de kinderen, ouders en begeleiders. Dit kinderdagverblijfvoor kwetsbare kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar, voorheen De Pretvogel, is sinds april 2010 gevestigd aan de Sneeuwgansstraat.

Samenspel is in september 1992 begonnen in De Stulp aan de Hobbemalaan met een groep kinderen met een taalachterstand. Langzamerhand kwamen er kinderen met grotere en diverse achterstanden zoals autisme, syndromen, gedragsproblemen en lichamelijke beperkingen. De leidsters zijn gediplomeerd en ervaren. Zij hebben naast uitgebreide kennis van het project Samenspel, ook een opleiding voor het begeleiden van kwetsbare kinderen gevolgd. Daarnaast zijn zij getraind in ondersteunende communicatie (waaronder gebarentaal voor jonge kinderen).

Vervolgtraject
Samenspel geeft ondersteuning aan de ouders in het acceptatieproces, bij de schoolkeuze en het vervolgtraject. Veel kinderen gaan naar de Mytylschool in Bergen, een medisch kleuterdagverblijf (De Toverhazelaar in Alkmaar of de Vijfhoek in Heiloo) of speciaal onderwijs. Inmiddels blijkt dat de kinderen hier goed op hun plek zijn en zich hier thuis voelen. De kinderen gaan soms toch naar een reguliere basisschool, terwijl dit niet de verwachting was toen ze naar Samenspel kwamen. Ook onderhoudt de school contacten met hulpverlenende instanties, zoals de Centra voor Jeugd en Gezin.

Verrijking voor het onderwijs
Directeur Renske de Vreede van Stichting Kinderopvang Alkmaar is blij met het nieuwe onderkomen van Samenspel De Wielewaal: "Deze ruimte is meer geschikt voor deze kinderen, waardoor we de kinderen nog beter kunnen begeleiden".