Steeds minder bankenbonnen op straat

25/10/2010 10:00

Stichting Nederland Schoon

Den Haag, 25 oktober 2010 - Samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Banken en Stichting Nederland Schoon resulteert in halvering van het aantal bankenbonnen.

Rondzwervende bankenbonnen bij pinautomaten zijn veel gemeenten een doorn in het oog. Stichting Nederland Schoon en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bekijken in het kader van het Focusprogramma Zwerfafval hoe deze vorm van zwerfafval voorgoed tot de verleden tijd kan behoren en vertrouwen daarbij op de medewerking van de Nederlandse banken.

Er zijn al goede resultaten geboekt. Het aantal klanten dat een bon wil na het opnemen van geld bij de pinautomaat is in twee jaar tijd gehalveerd en de verwachting is dat dit nog verder af zal nemen. De voornaamste oorzaak hiervan is dat klanten tegenwoordig bij het pinnen pas na de transactie gevraagd wordt of ze een transactiebon willen.

Minder uitgegeven bonnen betekent minder zwerfafval, een uitstekend resultaat. Stichting Nederland Schoon gaat nu samen met de NVB bekijken wat er nog meer gedaan kan worden om zwervende bankenbonnen op straat tot het verleden te laten behoren. Vaak ontbreken faciliteiten om de bon weg te gooien, al zijn er wel enkele goede initiatieven op dit gebied. Zo heeft de Amsterdamse wijk de Pijp de safety spot geĂŻntroduceerd, een gele halve cirkel rond pinautomaten, die wordt schoongehouden. In Amsterdam Oud-West is een proef gedaan met afvalbakjes naast de pinautomaten. Ook deze werden goed gebruikt. Bij het introduceren van faciliteiten is het van belang dat er goede afspraken tussen de banken en de gemeente worden gemaakt over bijvoorbeeld het legen van de bakjes.

Het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012

Het Focusprogramma is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt.

Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl