Gemeente Alphen aan den Rijn


Bestemmingsplan Nieuwe Sloot in laatste fase

De ontwikkeling van een nieuw bestemingsplan voor Nieuwe Sloot is in een laatste fase beland. Dit geldt eveneens voor het (project)besluit dat is genomen voor de woonservicezone in deelgebied Park. Het college is heel tevreden dat met het vaststellen van het bestemmingsplan en het projectbesluit voor deelgebied Park door de gemeenteraad de bouw van ruim 400 levensloopbestendige woningen een flinke stap dichterbij is.

In deze laatste fase van de procedure worden de plannen, na het raadsbesluit van 30 september, vanaf 21 oktober 2010 nog eenmaal ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken een beroep indienen. Nieuwe Sloot staat voor comfortabel wonen, levenloopbestendige zorg en andere maatschappelijke voorzieningen, voor jong en oud. Met het bestemmingsplan Nieuwe Sloot beschikt de gemeente over een actueel juridisch planologisch kader die de voorwaarden schept om de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van het gebied mogelijk te maken.

Niet over een nacht ijs
In het definitieve plan is het aspect zorgwoning toegevoegd om duidelijk te maken dat de woonservicezone ook hierin voorziet. Het kantoor van wonenCentraal blijft ongewijzigd in de plannen. Groen wordt in de Nota Ruimte gekwantificeerd in de vorm van een richtgetal van 75 m2 per woning. Binnen het deelgebied Nieuwe Sloot is ca. 106.120 m² openbaar groen (ca. 160 m² openbaar groen per woning). Als er verhard oppervlak wordt toegevoegd moet oppervlak aan open water worden toegevoegd. De beleidsregels van Rijnland (15%) worden ruim gehaald (ca. 21%). Het aantal parkeervoorzieningen binnen het plangebied is ruimer dan de geldende richtlijnen aangeeft en voldoet hiermee aan de norm.

Bebouwing in een groene omgeving in balans
De vraag in Alphen aan den Rijn naar voor senioren geschikte woningen groeit gestaag. De doelgroep senioren (55 jaar en ouder) neemt tot 2025 toe van circa 9.600 naar 15.000 huishoudens. De Woonvisie speelt op deze ontwikkeling in door zelfstandig wonen zolang men dit wenst of zolang dit verantwoord is als doel te stellen. Dit betekent dat het woningaanbod moet worden afgestemd op deze veranderende woningbehoefte. Met de plannen voor Nieuwe Sloot wordt hier invulling aan gegeven.

De toenemende woningbehoefte strijdt met de wens van inwoners om zoveel mogelijk groen in de stad te creëren/handhaven. In Nieuwe Sloot is evenwel het evenwicht gevonden in minder vierkante meters bebouwing om ruimte te laten voor groen. De vierkante meters die bebouwd worden, krijgen meerdere woonlagen. Zo blijft er voldoende ruimte over om te kunnen recreëren en ontspannen in een groene en waterrijke omgeving.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn