Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 25 oktober 2010

Koffie bezorgt apen én boeren toekomst

Rabobank Foundation doneert 45.000 euro tbv Peruaans Apenheulproject

Het Apenheul Natuurbehoudsfonds werkt met een lokale stichting aan een natuurbeschermingsproject in noordoost Peru. Lokale bewoners krijgen de middelen om zelf een inkomen te verwerven waardoor zij geen aanslag meer op de bijzondere nevelwouden hoeven te plegen. Dit is zo succesvol dat de Rabobank Foundation het project ondersteunt met een donatie van 45.000 euro. De bewoners willen nu een gebied beschermen van 7 x de oppervlakte van Nationaal Park de Hoge Veluwe.

De nevelwouden in Peru kennen een prachtige fauna. In deze bossen leven bijzondere dieren als de zeer zeldzame geelstaartwolapen, slingerapen, brilberen en de jaguars. Door de lokale bewoners te helpen met het ontwikkelen van een duurzame bronnen van inkomen, komt er ruimte om de natuur te beschermen. Samen met stichting Ucumari en Sawadee reizen is een ecotoerisme project opgezet, waardoor de lokale bewoners financiële vruchten kunnen plukken zonder de bossen aan te tasten. Daarnaast is de productie van ecologische koffie ontwikkeld. De eerste oogsten zijn inmiddels binnen en de kwaliteit van de koffie is hoog.

In 2006 ondersteunde Rabobank Foundation (een onderdeel van de totale Rabobankorganisatie) deze projecten met een donatie van 7.500 euro en een lening van 45.000 euro. Om het succes van het project te belonen en te versnellen is nu besloten de lening om te zetten in een gift. Zo zijn de boeren af van een schuld en kunnen zij direct verder investeren in de toekomst van hun economie en onafhankelijkheid

Het project heeft nu al gezorgd voor een flinke verbetering van de inkomsten bij de lokale bevolking. De verwachting is dat, bij een groeiende koffie productie, de inkomsten in de komende jaren nog verdrievoudigd worden. Bij de lokale bevolking zal deze verbetering leiden tot betere voeding, beter onderwijs en betere toegang tot medische zorg. De lokale bevolking heeft een voorstel ingediend voor een beschermd gebied van ruim 35.000 hectare (7 maal het oppervlakte van ons Nationaal Park de Hoge Veluwe!). Apenheul is gevraagd om het management van dit gebied te begeleiden.


- - - einde bericht - - -

Voor de redactie: