Gemeente Coevorden

grootschalig warmtenetwerk

Coevorden zet eerste stap op weg naar grootschalig warmtenetwerk

maandag 25 oktober 2010
Op donderdag 21 oktober 2010 heeft burgemeester Bert Bouwmeester de intentieverklaring voor de bouw van een warmtenetwerk in Coevorden ondertekend. In deze intentieovereenkomst zijn afspraken vastgelegd over de ontwikkeling van de eerste fase van een warmtenetwerk vanuit het Europark. Het is de bedoeling om restwarmte van bedrijventerrein Europark in Coevorden te gaan gebruiken voor de verwarming van woningen in het centrum van Coevorden. Gemeente Coevorden en wooncorporatie Domesta, die ook de intentieverklaring ondertekende, laten onderzoeken of dit warmteproject in de toekomst kansen biedt voor een vorm van stadsverwarming. Het warmteproject kan een besparing opleveren van ongeveer 7,5 miljoen m3 aardgas en een emmissiereductie 13.500 ton CO2. De verbinding van de gebouwde omgeving in de gemeente Coevorden biedt groeikansen voor verdere afzet van warmte.

Het totale warmteproject is opgedeeld in 3 projectfasen, namelijk:

Fase 2: Een industriële stoomlevering aan de petfood plant van IAMS. Fase 3: De uitrol van industriële warmte en stoom naar bestaande en nieuwe bedrijven op het Europark.

Met de tweede en derde realisatiefase van het warmtenet ontstaat een gunstig vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijvigheid met energie-intensieve productieprocessen.

Gedeputeerde mevrouw Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe sprak bij de ondertekening van een `Letter of Intent' van een voorbeeld van hoe duurzaamheid en economie hand in hand kunnen gaan. "Dit project is namelijk niet alleen goed voor duurzaamheid en milieu, maar het levert de bedrijven financiële voordelen op en zekerheid over een vaste energieprijs voor een langere periode."

Bij de realisatie van het netwerk zijn meerdere partijen betrokken. Behalve de gemeente Coevorden en Domesta gaat het om de provincie Drenthe, Rendo Duurzaam, Europark Coevorden/Emlichheim en Visser & Smit Hanab. In de Letter of Intent is afgesproken dat alle betrokkenen hun best zullen doen het project van de grond te tillen. Stichting Energy Valley heeft bij de totstandkoming van dit project een coördinerende rol. Mocht het project voor alle bedrijven inderdaad rendabel blijken te zijn, dan kan het echt van start gaan en zouden de werkzaamheden voor de eerste twee fases al in 2011 kunnen beginnen.

Hoe werkt het?
Het principe achter een Grootschalig Warmtenet is eenvoudig: het ene bedrijf heeft warmte over, het andere wil verduurzamen. Om het systeem van warmte-uitwisseling te realiseren wordt een pijpleiding, een zogeheten backbone, aangelegd om warm water of stoom te transporteren, en een retourleiding die het afgekoelde restproduct weer terugvervoert. `Uitwisseling van warmte is heel interessant voor energie-intensieve bedrijven die bijvoorbeeld binnen hun exploitatierekening belang hebben bij een lange termijn zekerheid voor hun energieprijs. En als de pijpleidingen er eenmaal liggen, is uitrol naar bestaande en toekomstige bedrijven een voorspelbaar scenario,' aldus Sape de Haan van de stichting Energy Valley.