Gemeente Oldambt


Gemeente Oldambt krijgt vorm

Forse bezuinigingen, minder geld voor nieuw beleid

Het college van B&W van de gemeente Oldambt heeft de najaarsnota 2010 en de begroting 2011 gepresenteerd aan de raad. Uit de najaarsnota blijkt dat de gemeente wordt geconfronteerd met een forse tegenvaller op het terrein van de sociale uitkeringen. De vergoeding van het Rijk valt ruim 1,2 miljoen euro lager uit terwijl de kosten die we maken ongeveer 6 ton hoger uitvallen. Ook de uitgaven in het kader van WMO komen hoger uit dan verwacht. Meer mensen vragen een voorziening aan dan was voorzien. In de begroting 2011 is voor een bedrag ad EUR 2 miljoen aan bezuinigingsvoorstellen opgenomen. Er is minder geld beschikbaar voor nieuw beleid dan gedacht bij de perspectiefnota. Conform de wens van de gemeenteraad wordt de onroerende zaakbelasting (OZB) niet extra verhoogd.

Najaarsnota 2010

In de najaarsnota wordt de begroting over 2010 bijgesteld.

De najaarsnota 2010 laat, naast voornoemde tegenvallers, ook een aantal voordelen zien. Hierdoor blijft het verwachte tekort over 2010 `beperkt' tot circa EUR 0,7 miljoen. Het college stelt de raad voor om dit tekort eenmalig aan de algemene reserve te onttrekken.

Voor de kosten herindeling ontvangt de gemeente Oldambt in 2010 een vergoeding van circa 3,5 miljoen euro. Circa de helft van dit bedrag is in 2010 nodig voor uitgaven. Het college stelt voor de andere helft te reserveren.

Begroting 2011

Net als vrijwel alle gemeenten in Nederland moet ook de gemeente Oldambt bezuinigen. In 2011 zal totaal 2 miljoen euro worden bezuinigd.

De bezuinigingsvoorstellen richten zich onder meer op de bedrijfsvoering en inkoop van de gemeente.

Daarnaast stelt het college voor om het totaal aan jaarlijkse subsidies te verlagen. Ook stelt het college voor om de bijdrage van de gemeente aan de Streekraad Oost-Groningen vanaf 2011 als besparing in te boeken. Het college onderkent wel degelijk het belang van een nauwe samenwerking, maar wil dit binnen bestaande budgetten financieren.

In 2011 is er 130.000 euro minder beschikbaar voor wegonderhoud en wordt er 100.000 euro bezuinigd op de WMO.

Naast de voorgestelde bezuinigingen van 2 miljoen euro, hoopt het college de sociale uitkeringen te beteugelen door meer uitkeringsgerechtigden naar werk te begeleiden; er is voor 2011 totaal
1,6 miljoen euro minder aan sociale uitkeringen geraamd dan voor 2010.

Toch blijven investeren

Het financieel perspectief is somber. Toch vindt het college het belangrijk om te blijven investeren. In de begroting 2011 is voor circa 750.000 euro aan nieuw beleid opgenomen.

Een voordeel van de herindeling is dat de gemeente Oldambt een grotere gemeente is geworden met meer mogelijkheden om oplossingen te zoeken voor de financiele problemen.

Bij het maken van haar keuzes voor nieuw beleid heeft het college onder andere de volgende criteria gehanteerd: wordt een investering mede gefinancierd door derden, draagt een investering bij aan de ambities van de gemeente Oldambt, zoals verwoord in `Grenzeloos Goud' en/ of is de investering absoluut noodzakelijk.

Het college stelt de raad voor om onder andere geld beschikbaar te stellen voor het veiliger maken van het kruispunt Stationsweg/ Blijhamsterweg/ Wilhelminasingel in Winschoten. De herinrichting van het centrum van Beerta vraagt ook om een investering. Het college vindt het belangrijk om deze te doen, omdat hierin `werk met werk' wordt gemaakt: door de investering van de gemeente investeren derden mee in de herinrichting.

In 2011 zullen nog een aantal maatregelen ten behoeve van het project Ganzedijk een investering vergen. Het college wil haar beloftes aan de inwoners van Ganzedijk nakomen.

Voorts stelt het college voor om geld beschikbaar te stellen voor de renovatie/nieuwbouw van verschillende scholen in onze gemeente.

Het thema veiligheid is ook belangrijk voor het college. Zij stelt daarom voor om een aantal investeringen te doen voor het Oldambtster brandweerkorps.

Meerjarenraming

Voor de jaren na 2011 worden nog forse tekorten voorzien. Deze lopen op tot miljoenen. Volgens de meerjarenraming bij de begroting sowieso al ruim 3 miljoen euro in 2014 als er verder niets gebeurt. De Rijksbezuinigingen zijn hier nog niet in verwerkt.

Voorts zal moeten worden bezuinigd om ruimte te creëren voor nieuwe investeringen na 2011.

Dit toekomstperspectief noopt de gemeente Oldambt tot het voeren van een kerntakendiscussie. Daar zal zij binnenkort mee starten.

De najaarsnota 2010 en de begroting 2011 zullen in de gemeenteraad van 10 november a.s. worden besproken en vastgesteld.

Oldambt, 22 oktober 2010