Rijksvoorlichtingsdienst

Arbo facilitaire diensten in de zorg goed voor elkaar

De facilitaire diensten van zorginstellingen zijn goed bezig. Dat blijkt uit recente controles van de Arbeidsinspectie. Na het doorlichten van patiëntenzorg en van de arbeidsomstandigheden van verzorgenden, is tussen maart 2009 en april 2010 bij ondersteunende diensten van 204 instellingen onderzocht of die de wettelijke voorschriften naleven. De Arbeidsinspectie hoefde geen boetes uit te delen, maar moest vanwege gevaarlijke situaties bij technische diensten wel negen keer het werk stil laten leggen.

Bij ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingsinstellingen en instellingen voor gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg lichtte de inspectie de keuken, technische dienst en schoonmaak door. De controles richtten zich op veiligheid in brede zin: lichamelijke belasting, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en aan biologische agentia (schimmels, bacteriën, parasieten en virussen). Ook de inrichting van de werkplekken en het zwangerschapsbeleid werden gecontroleerd.

Vrijwel alle bezochte instellingen hebben beleid geformuleerd op de geïnspecteerde onderwerpen. Dat ligt bovendien vast in de zogenoemde arbocatalogi. In zo'n catalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze willen voldoen aan de overheidsvoorschriften voor veilig en gezond werken. De inspecteurs hebben bovendien geconstateerd dat de gecontroleerde instellingen bezig zijn hun facilitaire diensten verder te professionaliseren. Steeds meer werkzaamheden worden bijvoorbeeld uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Met name externe schoonmaakdiensten leven de regels goed na.

Geen grote misstanden
Zaken die niet in orde waren, betroffen geen grote misstanden. Er zijn dan ook geen boetes opgelegd. De Arbeidsinspectie constateert wel dat veel instellingen het beleid in de arbocatalogi nog niet goed vertaald hebben in concrete maatregelen op de werkvloer. Voorlichting over risico's is een ondergeschoven kindje. De instellingen gaan er te makkelijk vanuit dat het wel zal meevallen met de risico's en dat informatie dus niet nodig is.

De gevaarlijkste situaties komen voor bij de technische diensten. Kolomboren, zaagmachines en metaalbewerkingsmachines bleken slecht gecontroleerd of onvoldoende afgeschermd, zodat ledematen bekneld konden raken. In negen gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk moest worden stilgelegd. Ook werden er bijvoorbeeld oude, onveilig ladders gebruikt omdat het 'zonde' was om ze weg te gooien.

Categorieën: Bestuur, Economie, Huisvesting, Onderwijs en wetenschap, Overig, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid