Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rekenhulp voor caissières bij verantwoorde verkoop alcohol en tabak

De verantwoorde verkoop van alcohol en tabak aan jongeren staat hoog op de agenda van de supermarktbranche. Vorig jaar is de branche een grootscheepse campagne gestart rondom de verscherpte legitimatie-eis. Jongeren moeten zich in de supermarkt tot 20 jaar legitimeren bij de aankoop van alcohol of tabak. Om deze maatregel nog beter na te leven heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een rekenhulp ontwikkeld voor caissières waarmee zij nog beter de wettelijke leeftijdsgrens van 16 jaar kunnen naleven.

Uit onderzoek van Universiteit Twente blijkt dat de naleving van de leeftijdgrens van 16 jaar in de supermarkt gestegen is met de invoering van de legitimatiemaatregel. In 50% van de gevallen wordt er aan jongeren om ID gevraagd. Het CBL is blij met dit resultaat, maar heeft ook geconstateerd dat er nog regelmatig rekenfouten worden gemaakt bij het omrekenen van de geboortedatum op het legitimatiebewijs. "Het is natuurlijk ontzettend jammer dat een caissière de procedure goed inzet, maar niet goed afmaakt. Met dit hulpmiddel wordt het een stuk makkelijker om te zien of iemand alcohol mag kopen of niet.", aldus Henrieke Crielaard van het CBL.

Het hulpmiddel, waarvan er inmiddels 30.000 zijn verspreid, bestaat uit een kaart met twee schijven. Met deze schijven kan op de ene kant de datum van vandaag worden ingesteld, waardoor op de andere kant van de kaart de datum verschijnt waarop of waarvoor de koper geboren moet zijn. Als hij of zij na die dag geboren is, mag de alcohol niet verkocht worden.

Een deel van de supermarktorganisaties heeft al een rekenhulp in het kassasysteem geïntegreerd: de juiste geboortedatum komt in beeld nadat een zwak alcoholische drank of tabak is gescand. Het is de bedoeling dat op den duur alle kassasystemen van dit hulpmiddel worden voorzien.

------- einde persbericht --------