Vereniging Milieudefensie


MTCS gecertificeerd hout niet duurzaam

24 oktober 2010 - Het Maleisisch hout-certificeringssysteem MTCS voldoet niet aan de Nederlandse criteria voor duurzaam geproduceerd hout. Dat is het oordeel van de toetsingscommissie TPAC. Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) en het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn erg blij met dit oordeel van de toetsingscommissie. Nederland is een belangrijke afnemer van MTCS hout dat vooral voor raamkozijnen en deuren wordt gebruikt. MTCS gecertificeerd hout niet duurzaam

In maart dit jaar stelde de toetsingscommissie TPAC (Timber Procurement Assessment Committee) nog dat het Maleisische MTCS voldoet aan de door VROM vastgestelde duurzaamheidscriteria. De millieu- en ontwikkelingsorganisaties tekenden hiertegen bezwaar aan want dit hout voldoet absoluut niet aan duurzame criteria.

MTCS staat toe dat grote delen bos worden omgezet in rubber- of oliepalmplantages met ernstige gevolgen voor de biodiversiteit. Daarnaast is er sprake van grove schendingen van de rechten van inheemse volken. Hun wordt de toegang ontzegt tot het bos waarvan zij voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn.

Nu is het zaak dat de TPAC de lat hoog blijft leggen voor echt duurzaam geproduceerd houd. De Nederlandse rijksoverheid wil nog dit jaar al haar hout duurzaam inkopen.