Gemeente Venray



25 oktober 2010

Advies Toekomst Primair Onderwijs gemeente Venray

De adviesgroep Toekomst Primair Onderwijs gemeente Venray heeft 21 oktober 2010 haar advies uitgebracht aan de gemeenteraad van de gemeente Venray, het bestuur van SPOVenray en de Dorps- en Wijkraden. Het advies is een gedragen advies over 15 aanbevelingen op verschillende terreinen.

Naast de aanbevelingen zelf is een belangrijk resultaat dat partijen een manier hebben gevonden om nu en in de toekomst met elkaar te blijven praten over de toekomst van het primair onderwijs.

Notitie

De adviesgroep is in april 2010 ingesteld, met als doel te komen tot een uitweg in de situatie die aan het begin van 2010 is ontstaan tussen de bij het primair onderwijs in Venray betrokken partijen. Aanleiding was de door SPOVenray uitgebrachte notitie: `Optimaal onderwijs in een nieuwe demografische realiteit'. In deze notitie is aangegeven dat als gevolg van teruglopende leerlingaantallen ingrijpende maatregelen als fusie en sluiting van scholen onvermijdelijk zijn om kwaliteit van onderwijs in de overblijvende scholen te garanderen. De notitie heeft geleid tot veel onrust en onbegrip, met name bij de dorps- en ouderraden en de gemeenteraad van de gemeente Venray.

Onafhankelijk

De adviesgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit de gemeente, SPOVenray, dorps-, wijk- en ouderraden en werd door een onafhankelijk voorzitter geleid. De adviesgroep werd ondersteund door een werkgroep, die eveneens door een onafhankelijke deskundige werd geleid.

Van mei tot en met oktober 2010 heeft een proces plaatsgevonden om partijen bij elkaar te brengen en heeft de adviesgroep gewerkt aan de totstandkoming van een advies inzake de toekomst van het primair onderwijs in de gemeente Venray. Daarmee is de patstelling die in het voorjaar bestond opgelost.

Het Adviesrapport is op 21 oktober 2010 aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders, het bestuur van SPOVenray en de Dorps-, wijk- en ouderraden. Het rapport wordt op 2 november 2010 besproken in het college en op 16 november 2010 in de raad van de gemeente Venray. Daarna kunnen partijen aan de slag met de uitvoering van de 15 aanbevelingen die centraal staan in dit adviesrapport.