Gemeente Veere

Nog geen drastische bezuinigingen in 2011

Het begrotingsbeeld voor 2011 biedt nog kansen om ambities waar te maken. Dankzij een behoedzaam financieel beleid dat de afgelopen jaren is gevoerd, kunnen de nieuwe raad en college, oude en nieuwe projecten uitvoeren of op de rails zetten. Samen met de raad is in het lopende beleid gezocht naar EUR 540.000 besparingen. Hierdoor komt de normale taakuitvoering niet in de knel. Daarnaast wil dit college een aantal grote projecten realiseren. Hiervoor was bij de voorjaarsnota al 2,3 miljoen beschikbaar en door een kritische evaluatie van de reserves en voorzieningen kwam nog een bedrag vrij van EUR1 miljoen vrij.

Het gaat om de volgende projecten: het Singelgebied Domburg; Herstructurering Zoutelande; Veere Anno/Oostwatering; Vrouwenpolder/ Veerse gatdam; de Golfbaan Dombrg en Serooskerke.

Er zullen wel nieuwe bezuinigingen nodig zijn om meerjarig een sluitende begroting te krijgen. Het college wil dat niet plotseling doen, maar geleidelijk voorbereiden.

De inkomsten van de gemeente zullen door de algehele bezuinigingen van het Rijk in 2012 zeker afnemen. Veere houdt rekening met 1,3 miljoen euro over 4 jaar, naast het in 2009 al voorziene tekort van 0,7 miljoen. Het college wil een takendiscussie voeren met de raad. Door het afstoten van taken hoeft voor deze taken dan geen geld en geen ambtelijke capaciteit meer gereserveerd te worden.

Maar een gedeelte van het tekort zal ook worden opgelost door de subsidies en bijdragen te verlagen. In 2011 wordt het subsidiebudget verlaagd met 0,25 % en vanaf 2012 met 1% per jaar. Verenigingen en instellingen hebben op deze manier de tijd om met de komende kortingen rekening te houden. Bijdragen aan de gemeenschappelijke regelingen gaan in 2010 met 2% omlaag.

Naast een verlaging van de uitgaven zal ook een verhoging van de inkomsten nodig zijn. Inwoners en ondernemers gaan op termijn ongeveer een derde van de noodzakelijk inspanningen leveren. Zij gaan in 2011 niet meer dan de trendmatige verhoging van 1,75% voor de dienstverlening van de gemeente betalen. Omdat de kosten van afvalverwerking en onderhoud van de riolering stijgen, worden de afvalstoffen- en rioolheffing met respectievelijk 5,9% en 9% verhoogd

Ten opzichte van de voorjaarsnota is er geen sprake van grote aanpassingen in de begroting van 2011 Het grootste gedeelte van de noodzakelijke ombuiging komt vermindering van de uitgaven en verhoging van de inkomsten.