Kids & Speeltrends 2010-2011

25/10/2010 12:50

TrendPRess Online B.V.

Betreft: Trendverhaal Kids & Speeltrends 2010-2011

Creatief, innovatief of retro, speelgoed spiegelt maatschappij

In innovatief speelgoed zit muziek

(Bron: TrendPRessonline, door Desiréé Anthonijsz)

GENDT - Speelgoed slaat een nieuwe weg in. 2010 is het begin van een ommekeer in veel speelzaken. Zo is de invloed van de crisis sterk merkbaar, is milieu een sterk thema en zijn er minder nieuwe ontwikkelingen over de hele breedte in speelgoed. Maar als er nieuwe technieken worden toegepast, dan is het resultaat opzienbarend.

Was techniek vroeger speelgoed, tegenwoordig is speelgoed techniek. Tenminste, dat geldt voor het meest innovatieve speelgoed van 2010. Paper Jamz is de naam. Bijzonder omdat deze gadget eigenlijk alleen een vel papier is. In het papier liggen elektroden die bij een vingerdruk de boodschap doorgeven. Bij Paper Jamz is die boodschap muziek. Het eindproduct, musthave muziekinstrumenten van flinterdun maar stevig kunststof met complete tracks, een meespeelmodus, karaokefunctie en freestyle mogelijkheid, laat zien dat alles, letterlijk alles, mogelijk is.

Groene techniek

Techniek en milieu is een steeds belangrijker thema in de maatschappelijke beweging. Zo is er toenemende aandacht om eigen groenten te kweken, eigen groene energie te produceren en zoveel mogelijk eigen afval te recyclen. Belangstelling voor de werking van producten is terug te zien in technisch speelgoed. Sterk in opkomst is ook de belangstelling voor milieu gericht speelgoed. Educatieve speelthema's leren kids om goed met energie om te gaan en zelfs hoe ze die met natuurlijke stoffen kunnen opwekken. Behalve als speel item is milieubewustzijn ook steeds belangrijker in grondstofgebruik en in verpakkingen.

Minder geld

Een andere opvallende en voor de consument heel prettige ontwikkeling is de sterk verlaagde prijsstelling. Bij veel speelgoed en vooral bij bordspellen is dezelfde speelwaarde te koop voor veel minder geld. In de meeste gevallen betekent het dat de fabrikant een deel van zijn winst laat vallen en maar ook dat er wordt gespaard op kwaliteit. Dus dunnere dozen met afgeslankte speelfiguren maar wel met volwaardige en soms zelfs meer speelwaarde. Met diezelfde achtergrond worden ook veel beproefde speelconcepten uit de doos gehaald. Soms ondergaan spellen of speelgoed kleine wijzigingen en worden van nieuwe technieken voorzien. Andere keren is juist het retro uiterlijk en Oud-Hollandse spelvermaak de aantrekkingskracht.

Muziek

Verder zit er komend jaar behoorlijk wat muziek in het speelgoed. Eind jaren '90 was er een kleine terugslag in muziekinstrumenten als speelgoed. Kinderen kozen voor computers en lieten de gitaar links liggen. Begin 21e eeuw veranderde dit met spellen als Guitar Hero. Wel zelf muziek maken maar niet echt geschikt om te leren een instrument te bespelen. Wel wakkerde het de belangstelling voor muziekinstrumenten aan. Waarbij de gitaar met stip genoteerd staat. Eind 2010 komen er een aantal leuke speelgoedinstrumenten op de markt. Voor groot en klein. Er zijn zelfs speelgoedgitaren die om te toveren zijn tot drumstel. Topper is zonder twijfel de genoemde Paper Jamz, de reeks gitaren en drumsets met stoer grafisch design en middels freestyle ook de mogelijkheid om zelf te leren spelen en eigen muziek te componeren. Een product dat overigens niet alleen bij kids maar ook in de groep 15-25 goed gaat scoren.

Mobiele gadgets

Speelgoed en spelers. Waar het speelgoed zich in aanbod telkens aanpast doet de jeugd dat ook. Het idee dat kinderen altijd hetzelfde blijven mag in de grond waarheid zijn maar hun belangstelling voor speelvormen is de laatste halve eeuw wel drastisch gewijzigd. Net als papa en mama zijn ze dol op elektronisch gadget-achtig speelgoed. Dit begint dus vroeg en is daarna leeftijdloos. Dat betekent mobiele spelcomputers voor de allerjongsten. Liefst zo klein als voor de motoriek van de gebruikertjes mogelijk is. En met gadgets die ook bij de telefoons van hun ouders te zien zijn. Denk daarbij uittrekbare toetsenborden en bijvoorbeeld vergelijkbaar design.

Stemmig dagboek

Voorbeelden anno 2010 zijn de dagboeken voor meisjes die niet langer worden vol gepend maar in plaats daarvan vol getypt. En geen sleutel meer om de nek want het elektronisch dagboek opent door stemherkenning. Of wat te denken van schokbestendige videocamera's met een bediening die is toegespitst op kinderlogica? Feit is dat de wereld van nu sneller is en dat kinderen daaraan gewend zijn. Natuurlijk is eeuwig teuten met aankleden en zomaar dralen in een zonnig hoekje nog net zo belangrijk als vroeger. Door te dromen geeft een kind zijn eigen dagen en toekomst vorm maar tijdens het spelen wordt beduidend meer actie gevraagd dan vroeger. De aandacht verslapt sneller en om betrokken te blijven zijn meer prikkels nodig. Aan de andere kant doen kids daarmee nou net wat ze al die jaren al deden, namelijk het gedrag van hun ouders kopiëren.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl