Groen!

Minister Schauvliege wurgt de milieubeweging. Groen! zal begroting amenderen.

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 22 oktober 2010 in "Algemeen", "Milieu en natuur"

De besparingen van minister Joke Schauvliege zetten de werking van vele milieuorganisaties op de helling. Groen! steunt het protest van de milieubeweging voluit. Bij de begrotingsbesprekingen zal Groen!pogen de voorstellen van Schauvliege bij te sturen.

Vlaamse regering moet terugkomen op deze aanslag

Vanmorgen, voor de start van de Vlaamse regeringsvergadering, voerden tientallen milieuorganisaties actie aan het Martelaarsplein. Het protest van BBL, Natuurpunt, VODO, WWF, Greenpeace, Velt, VBV, Trage Wegen, Ecolife, West Vlaamse milieufederatie, Limburgse Milieukoepel, Green vzw, Dialoog vzw, enz. zou een signaal moeten zijn voor de Vlaamse regering en milieuminister Schauvliege. Maar woensdag tijdens het vragenuur in het Vlaams parlement werd al duidelijk dat minister Schauvliege daar geen oren naar heeft. Bovendien zal Schauvliege wellicht niet alleen op tijdelijke projecten besparen. Ze is duidelijk ook van plan om drastisch te besparen op de reguliere subsidies. Groen! steunt het protest voluit. "Als de minister 40% van haar bijkomende besparingen realiseert op kap van de milieubeweging, dan is de boosheid van de milieubeweging, volkomen begrijpelijk en terecht", aldus Filip Watteeuw

Deze besparingen liggen immers maar liefst vijf keer hoger dan wat de milieu- en natuurorganisaties hadden afgesproken met de minister-president, namelijk 2% op gereglementeerde subsidies en 5% op facultatieve middelen. Dit illustreert pijnlijk hoe minister Schauvliege en een deel van de CD&V tegen de milieubeweging aankijkt. De milieubeweging is voor hen in de eerste plaats een lastige pottenkijker.

Groen! steunt het protest van de milieu- en natuurorganisaties voluit. "Het warme Vlaanderen van de Septemberverklaring krijgt nu een ijskoude douche. De milieubeweging is welkom op de hoogmissen van Vlaanderen in Actie, maar krijgt nu een ferme schop onder de kont. Kris Peeters was recent wel akkoord met de Verenigde Verenigingen die vreesde voor de leefbaarheid van vele middenveldorganisaties. Die bekommernis vond zijn weg nog naar de Septemberverklaring, maar telt niet mee als de begroting wordt opgesteld", aldus Filip Watteeuw.

Indien de regering niet terugkomt op deze aanslag op de milieubeweging, zal Groen! bij de begrotingsbesprekingen in het parlement amendementen indienen om deze extreme besparingen terug te draaien. Alle volksvertegenwoordigers van de CD&V-NVA-SPa-meerderheid krijgen dan kans om kleur te bekennen.

Contact: