Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Werkzaamheden Zuiderdijk hervat

Publicatiedatum : 25 oktober 2010

Afgelopen zomer is er ogenschijnlijk weinig gewerkt aan de versterking van de Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn. Achter de schermen is er wel veel gebeurd. Een aantal knelpunten in de uitvoering is opgelost. Er zijn nadere afspraken met de aannemer gemaakt en de uitvoeringsplannen zijn aangepast.

Werken in het stormseizoen

Het aanvullende onderzoek en het opstellen van uitvoeringsplannen hebben geleid tot een achterstand in de planning. Wij willen deze achterstand inhalen door in het stormseizoen door te werken. Dit heeft geen effect op de veiligheid van de dijk. Deze blijft gegarandeerd doordat de bestaande dijk zijn volledige sterkte behoudt en de maatregelen de bestaande dijk alleen maar sterker maken.

Met de aangepaste plannen en gemaakte afspraken met de aannemer is de opleverdatum van eind december 2011 nog steeds haalbaar. Dit is onder het voorbehoud dat er geen uitzonderlijke winteromstandigheden optreden.

Planning

Volgens de herziene planning wordt vanaf oktober 2010 tot april 2011 volop gewerkt aan de dijk. Over het hele traject van Oosterleek tot Hoorn vinden binnen- en buitendijkse ophogingen plaats. De komende maanden staan in het teken van grondtransport met veel zwaar werkverkeer. Hiervan zullen de aanwonenden langs de dijk het meeste overlast ondervinden.

Met onderstaand kaartje en overzicht krijgt u op hoofdlijnen inzicht in de werkzaamheden:

Oktober 2010 - april 2011

Ophogingen van binnendijkse versterkingen secties 5, 6, 9 en 12

Aanbrengen teenschot en dijkbekleding
Ontgraven bestaande dijk secties 5, 6, 10 en 11

November 2010 - oktober 2011
Aanbrengen Noorse steenbekleding in secties 5, 6 en 11

November 2011
Afronding gemaal Oosterpoort sectie 12
Asfalteren dijkweg sectie 7 en onderweg sectie 5

April 2011
Omlegging kabels en leidingkruising sectie 12

April - juli 2011
Aanleg inlaatduikers secties 5, 7 en 8
Archeologisch onderzoek bij inlaatduiker De Spuiter sectie 5 Eindprofilering en terugplaatsen teelaarde

September - december 2011
Aanleg fietspaden
Verhardingen dijkwegen
Afbouw en inrichting (bushalte, trottoirs, bomen, verkeersinrichting, ed.)

Afsluiting dijk

De dijk is en blijft tot het einde van het project afgesloten voor alle verkeer. Dat wordt met verbodsborden aangeduid. Door het zware werkverkeer is het onveilig op de dijk. Alle verkeer (auto's, fietsers en wandelaars) dat geen bestemmingsverkeer is wordt daarom geweerd. Aanwonenden kunnen wel gebruik blijven maken van de dijk, als er geen andere mogelijkheid is om woningen of bedrijven te bereiken.

Meer informatie

Mocht u nu of later nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij de omgevingsmanager van het project: Herman ter Veen, e-mail: dijkversterkingenkhuizenhoorn@hhnk.nl, telefoon 06-23534094.