Wetterskip Fryslân



Waterschap en gemeente Heerenveen hanteren dezelfde kwijtscheldingsregeling voor studenten

maandag, 25 oktober 2010
Wetterskip Fryslân hanteert dezelfde regeling voor het innen en kwijtschelden van belasting aan studenten als de gemeente Heerenveen en alle Friese gemeenten. Dat is de wettelijke regeling `Uitvoeringsregelingen Invorderingswet 1990'. Gemeenten en waterschap kunnen deze regeling niet soepel hanteren. Dat beschouwt de wetgever als inkomenspolitiek wat is voorbehouden aan de Tweede Kamer.

Kwijtschelding van belasting is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn de aanslag te voldoen. Dagelijks Bestuurder van Wetterskip Fryslân Roel de Jong: "Bij het bepalen van kwijtschelding moet elke vorm van inkomen worden meegerekend. Dat is wettelijk bepaald en geldt voor alle gemeenten en waterschappen. Bij studenten is er echter wat bijzonders aan de hand. De wetgever ziet de mogelijkheid van studiefinanciering al als inkomen. Het hoeft niet eens te betekenen dat een student daadwerkelijk studiefinanciering ontvangt."

Mogelijkheid van studiefinanciering

Bij de berekening van de mogelijkheid van kwijtschelding wordt bij studenten rekening gehouden met een forfaitair bedrag aan studiefinanciering. Dit betekent dat het bedrag dat een student zou kunnen ontvangen, als hij studiefinanciering had aangevraagd, wordt meegenomen in de berekeningen voor kwijtschelding. Het maakt volgens de wet niet uit of de student nu wel of niet de studiefinanciering heeft aangevraagd.

Wet wordt herzien

Roel de Jong: "Ook al zouden wij anders willen, we mogen niet soepeler omgaan met het kwijtscheldingsbeleid. De wetgever beschouwt dit als inkomenspolitiek waar gemeenten en waterschappen zich niet mee bezig mogen houden." De Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 die de kwijtschelding voor studenten bepaald, wordt op initiatief van de PvdA-fractie in de Tweedekamer herzien en is controversieel verklaard. Hiervoor is een initiatief in voorbereiding. Tot die tijd zijn gemeenten en het waterschap gehouden aan de huidige regels voor het uitvoeren van belastingheffing.

Over Wetterskip Fryslân

Onder het motto `Schoon water en droge voeten' zorgen de medewerkers van Wetterskip Fryslân dagelijks voor schoon water, voldoende water en de veiligheid van ruim 650 duizend inwoners in Fryslân en het Groninger Westerkwartier.