Alzheimer Nederland


Cijfers en feiten over dementie en allochtonen
datum: 22-10-2010 | www.alzheimer-nederland.nl

Wat is dementie?

· Dementie is een syndroom waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Hierdoor treden geheugenstoornissen op, in wisselende combinatie met één of meerdere van de volgende stoornissen: Afasie (niet meer goed begrijpen van of kunnen uitdrukken in woord of schrift) Apraxie (geen doelbewuste handelingen kunnen uitvoeren) Agnosie (geen objecten meer kunnen herkennen) Stoornis in uitvoerende functies (niet meer kunnen abstraheren, logische gevolgtrekkingen maken, organiseren, plannen maken, doelgericht handelen) De meeste voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, gevolgd door vasculaire dementie. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. De kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd. Hart- en vaatziekten en diabetes zijn eveneens risicofactoren. Deze komen drie keer zoveel voor bij allochtonen dan bij autochtonen. Diabetes komt voor bij 28% van de Turkse en 31% van de Marokkaanse ouderen tegenover 10% van autochtone ouderen.


·


·


·

Hoeveel mensen lijden aan dementie?

· In Nederland hebben ruim 235.000 mensen dementie, waarvan 13.750 allochtonen. Dus 6% van het aantal mensen met dementie is van allochtone afkomst. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar 292.000 in 2020, waarvan 30.750 allochtonen. In de toekomst is dus 11% van het aantal mensen met dementie is van allochtone afkomst. Het aantal allochtonen met dementie stijgt vijf keer zo snel als het aantal autochtonen met dementie. Dit heeft als oorzaak dat allochtonen in Nederland steeds ouder


·

Cijfers en feiten over dementie en allochtonen

pagina 1 van 2

worden. De eerste generatie niet-westerse allochtonen die in de jaren '60 en '70 naar Nederland zijn gekomen, zullen in de komende 15 jaar sterk vergrijzen.

Wat is de impact van dementie?

· 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving, de zogenaamde mantelzorgers. Bij allochtonen woont 99% van de mensen met dementie thuis of bij familie.


·

Uit onderzoek blijkt dat 82% van de mantelzorgers van iemand met dementie overbelast is of een groot risico loopt op overbelasting. Als de mantelzorger de ondersteuning van iemand met dementie niet meer aankan is dat een belangrijke reden voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. De belasting van de allochtone mantelzorger is nog hoger dan bij autochtone mantelzorgers, onder andere door onbekendheid met dementie en een geringer bereik van zorg- en welzijnsvoorzieningen. 1% van de Marokkanen en 7% van de Turken maken gebruik van Thuiszorg tegenover 16% van de Nederlandse mensen. De overbelasting die dit tot gevolg heeft, uit zich echter niet in verpleeghuisopname. Minder dan 1% van de Turkse en Marokkaanse mensen met dementie woont in een verpleeghuis tegenover 30% van de Nederlandse mensen met dementie. Het is belangrijk om een goede en vooral tijdige diagnose van dementie te stellen. Een vroegtijdige diagnose is van belang omdat dit onzekerheid wegneemt, begrip van de omgeving creëert en mogelijkheden biedt voor het nemen van maatregelen en het regelen van begeleiding, steun en behandeling. Hierdoor kunnen mensen met dementie langer thuis blijven wonen. Bij allochtonen is dementie moeilijker vast te stellen dan bij autochtonen. Dit heeft te maken met taalproblemen en opleidingsniveau en met schaamte en het niet herkennen van de klachten als symptomen van een ziekte. Door deze late diagnose krijgen allochtonen ook pas later in het ziekteproces ondersteuning.


·

Cijfers en feiten over dementie en allochtonen

pagina 2 van 2