Rijksvoorlichtingsdienst

Divisies trainen onder leiding van 1 GNC

Van 18 tot en met 31 oktober oefent de multinationale staf van het 1 (German/Netherlands) Corps (1GNC) in Bergen, Duitsland. Tijdens de oefening "Nemesis Sword" traint de Nederlandse luitenant-generaal van Loon, Commandant 1 GNC, de staven van een Franse en Duitse divisie. Er nemen 2.500 militairen deel aan deze oefening en zijn meer dan 13 nationaliteiten vertegenwoordigd.

De staven van de Duitse Air Mobile Division (AMD) en de Franse Etat-Major de Force Numéro 1 (EMF 1) krijgen door 1GNC een uitdagend scenario aangeboden, waarin vele ervaringen, opgedaan tijdens de recente uitzendingen naar o.a. Afghanistan, Soedan, Kosovo en Bosnie zijn verwerkt. De integratie van militaire en niet militaire activiteiten, de zogenaamde Comprehensive Approach, zal ook tijdens deze oefening benadrukt en beoefend worden.

Multinationaliteit De Staf van het 1GNC is een multinationaal legerkorpshoofdkwartier dat 15 jaar geleden is opgericht in de stad Münster in Duitsland bestaat uit 12 nationaliteiten. De staf is ook een van de NAVO snel inzetbare Hoofdkwartieren voor landoperaties. Dit betekent dat het gereed dient te zijn om een militaire missie ergens ter wereld te leiden na een voorbereidingstijd van 20 tot 30 dagen. Naast een degelijke inzet is het hoofdkwartier ook in staat is andere grote(re) militaire (samengestelde) verbanden te trainen ter voorbereiding op een eventuele uitzending, c.q. operationele inzet. Voor Nederland biedt 1 GNC eveneens de mogelijkheid om eenheden op brigadeniveau te trainen en vele Nederlandse militairen in alle rangen op te leiden voor het internationale operationele niveau.

Comprehensive Approach. Vandaag de dag zijn conflicten in de wereld niet vanzelfsprekend op te lossen met slechts militaire middelen. Juist de samenwerking met andere civiele partners zijn van belang. Samenwerking en samenhangende benadering tussen de militairen en de diverse internationale en niet-gouvernementele organisaties is van groot belang. Deze benadering wordt toegepast tijdens het oefenscenario Nemesis Sword om de eenheden bewust te maken dat inzet en operaties altijd in samenhang bekeken dienen te worden. Vandaar dat er diverse role-players, die de civiele organisaties vertegenwoordigen, meedoen aan de oefening;

Eigen Ondersteuning Het hoofdkwartier beschikt over twee eigen ondersteuningsbataljons. Er is een Duits Stafondersteuningbataljon gelegerd in Münster dat voorziet in de bewaking, verzorging en transport van het hoofdkwartier. Het binationale Communicatie en Informatie Systemen Bataljon (CISBn) is gelegerd in de Nederlandse dorpen Eibergen en Garderen en levert de mobiele telecommunicatie- en informatiesystemen. Deze systemen zijn van belang voor de commando- en bevelvoering evenals voor het besluitvormingsproces van de staf en de onder bevelstaande eenheden tijdens ernstmissies. Dit gebeurde bijvoorbeeld al meerdere malen in Afghanistan