Nederlandse Vereniging van Journalisten

Novum Nieuws koopt WFA

maandag 25 oktober 2010

Persbureau Novum Nieuws neemt fotopersbureau WFA over. Dat bevestigt Bram Bloemberg, directeur van Novum Nieuws desgevraagd. Bij WFA zijn 200 freelance fotografen aangesloten. Hun werk wordt voortaan ook aangeboden aan de klanten van Novum Nieuws. Directeur Etienne Werner van WFA houdt een minderheidsaandeel en wordt bij Novum hoofdredacteur van de fotoredactie.

Een reden voor de verkoop is de moeilijke positie waarin WFA zich bevindt als gevolg van teruglopende omzet. Volgens Bloemberg is met de overeenkomst de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd. `Novum Nieuws voegt dit toe aan zijn palet van diensten. Op fotografie waren wij als Novum minder actief. We zijn dus erg blij met de aankoop en de komst van Etienne.'

Als gevolg van de teruglopende inkomsten, hebben de fotografen van WFA over 2009 een veer moeten laten. Ze hebben de helft van hun verdiensten uitgekeerd gekregen. Werner: `Dat is inmiddels achter de rug. Het was een jaar van wikken en wegen en dit is de uitkomst. Het geeft ook aan waarom de verkoop noodzakelijk was.' Volgens Werner heeft de fotoraad van WFA een positief advies uitgebracht over de verkoop en de financiële afwikkeling.

De feitelijke overdracht van de werkzaamheden vindt begin november plaats. De werknemers van WFA verhuizen van Den Haag naar Amsterdam, waar Novum Nieuws is gevestigd. Er gaan geen banen verloren. Op termijn komen er mogelijk wel banen bij, aldus Bloemberg.