Kleurkracht Escamp/Rolmodellen wint Hein Roethofprijs 2010

25/10/2010 16:15

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Het preventieproject "Kleurkracht Escamp/Rolmodellen" van de regiopolitie Haaglanden en de gemeente Den Haag is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2010.

Dat maakte de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mr. F. Teeven, vandaag bekend in Den Haag.

Volgens de jury is "Kleurkracht Escamp/Rolmodellen" uit de vijf genomineerde projecten als beste gekozen om "de tastbare resultaten, het brede samenwerkingsverband, het succesvol creëren van burgerschap, de passiviteit die is omgezet in activiteit en de toepasbaarheid elders".

De winnaars ontvingen uit handen van staatssecretaris Teeven een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro, te besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.

Kleurkracht Escamp/Rolmodellen

Binnen het stadsdeel Escamp, een Haagse "krachtwijk", vindt al jaren een demografische verschuiving plaats. Beter gesitueerde bewoners verhuizen naar elders, zogenaamde "kanslozen" stromen in en blijven met veelal oudere oorspronkelijke Nederlandse bewoners in dit stadsdeel wonen. De wijk is inmiddels sterk multi-etnisch van samenstelling. Bewoners hebben voornamelijk met de eigen etnische achterban contact.

Veel bewoners maken zich zorgen over toenemende jongerenoverlast, welke zich vooral tijdens evenementen als Oud- en Nieuwvieringen, WK- en EK-voetbal voordoet. Er vinden dan op grote schaal vernielingen plaats, brandstichtingen, vechtpartijen, baldadigheid en andere vormen van overlast, welke veel materiële- en immateriële schade als gevolg hebben. De wijk Escamp heeft daardoor een negatief en onveilig imago en de onveiligheidsgevoelens onder de bewonersgroepen zijn er hoog.

Bestaande vrijwilligersorganisaties bleken deze problematiek niet weg te kunnen nemen en bewoners niet afdoende te kunnen bereiken. Om daar verandering in te brengen heeft de politie van het bureau Berensteinlaan in samenwerking met het stadsdeel Escamp, wooncorporaties, jongerenwerk, sportverenigingen, moskeebesturen en individuele wijkbewoners een uitgebreid en nieuw informeel netwerk opgebouwd, waarmee de achterban van de bewoners in de wijken wél wordt bereikt. Uit die achterban worden jongere en oudere vrijwilligers geworven, "rolmodellen", die samen met de politie tijdens evenementen toezicht houden op overlastlocaties. Belangrijk voordeel is dat deze rolmodellen aanzien en gezag genieten binnen de groepen overlastgevers, en zij in staat zijn criminaliteit te voorkomen, tegen te houden en/of terug te dringen. Politie en overige professionele partners hebben hierdoor makkelijk "ingang" naar de voorheen niet bereikbare bewoners in de wijken. Deze bewoners zijn aanspreekbaar geworden en er zijn inmiddels belangrijke vorderingen gemaakt in het ombuigen van negatieve gevoelens naar positieve gevoelens en ontwikkelingen. Bovendien is er tijdens de afgelopen jaren voor tonnen euro's schade tijdens evenementen voorkomen.

Hein Roethofprijs

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht.





http://www.hetccv.nl