GroenLinks
Geen EU-toetreding Servië zonder medewerking aan Joegoslaviëtribunaal

GroenLinks is tevreden met de voorwaarden voor de toetreding van Servië tot de Europese Unie die de Europese ministers maandag vaststelden. De ministers accepteren de start van het toetredingsproces, maar de daadwerkelijke onderhandelingen kunnen pas beginnen als Servië volledig meewerkt aan het Joegoslaviëtribunaal. Bovendien is besloten dat voor iedere verdere stap unaniem goedkeuring van de lidstaten nodig is. Zo kan Nederland goed de vinger aan de pols houden, aldus GroenLinks.

Srebrenica

GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters had liever gezien dat de Europese ministers een pas op de plaats hadden gemaakt en voorlopig niet in zouden stemmen met de toetreding. "Eerst moeten de verdachten van de oorlogsmisdaden in onder andere Srebrenica opgespoord en gearresteerd worden", stelt Peters. "Zolang Mladic en Hadzic nog vrij rondlopen, moeten er ook geen vervolgstappen gezet worden in het toetredingsproces." De Servische autoriteiten moeten veel meer doen om hen op te pakken. Dat zegt ook de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz. Peters: "Europa moet laten zien dat ze hem steunt en de internationale gerechtigheid hoog in het vaandel heeft."

Twee weken geleden nam de Tweede Kamer unaniem een motie van Peters aan over de EU-toetreding van Servië. Daarin werd de Nederlandse regering opgeroepen om er binnen de EU op in te zetten om een pas op de plaats te maken. Daarnaast werd de regering opgeroepen te pleiten voor toetsing van alle vervolgstappen in het toetredingsproces op volledige medewerking van Servië aan het Joegoslaviëtribunaal.

Volledige medewerking

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen stelt vast dat het laatste in ieder geval is gelukt: "De EU-ministers later er geen twijfel over bestaan dat volledige medewerking aan het Joegoslaviëtribunaal een keiharde voorwaarde is voor verdere stappen in het toetredingsproces. Ik ben blij met de unanieme inzet van de Tweede Kamer op dit punt. Zonder de Nederlandse inzet waren we deze stok achter de deur nu waarschijnlijk kwijt geweest."