Gemeente Stede Broec

Beweeg mee met het GALM+ project

25-10-2010 Zaterdag 16 oktober 2010 is het GALM+ project gestart met de eerste fitheidstest, gevolgd door een gevarieerd bewegingsintroductieprogramma. Dit is een speciaal programma voor ouderen (65-75 jaar) die lange tijd niet of nog niet actief bewogen hebben.
Na het twaalf weken durende sport- en spelprogramma (waaronder volleybal, tennis, badminton, basketbal en slagbal) evalueren de deelnemers de ervaringen met de lesgevers. Daarna is het mogelijk om deel te nemen aan het dertig weken durende vervolgprogramma.

De fitheidstest

De GFO (Groninger Fitheidtest voor Ouderen) is speciaal ontwikkeld voor de leeftijdsgroep 65+. De GFO bestaat uit een aantal onderdelen waarbij onder andere arm- en beenkracht, balans, lenigheid en reactiesnelheid worden gemeten. De metingen worden aangevuld met metingen van bloeddruk en lengte en gewicht. Naar eigen wens voorziet een arts ze van advies over sport en bewegen. Voorafgaand aan de test vult de deelnemer een formulier met een aantal vragen over zijn gezondheid. Aan de hand hiervan en eventueel een gesprek met een arts, wordt bepaald of een of meer testonderdelen minder geschikt zijn. Na de fitheidtest kan men zich inschrijven voor het bewegingsintroductieprogramma. De test duurt ongeveer een uur.

Introductieprogramma

Gedurende twaalf weken maakt men wekelijks kennis met diverse vormen van sport, bewegen en spel. Volleybal, tennis, badminton, basketbal en slagbal zijn enkele voorbeelden. Onder toeziend oog van een deskundige leiding wordt in een groep gewerkt aan kracht, coördinatie en een stukje conditie.

Na een periode van twaalf weken is het mogelijk om deel te nemen aan het dertig weken durende vervolgprogramma.
Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Stede Broec.
Van de deelnemers wordt een eigen bijdrage gevraagd van EUR 3,- voor de fitheidstest.
Voor het gehele bewegingsintroductieprogramma van twaalf lessen wordt een bedrag van ongeveer EUR 36,- gevraagd.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: Sportservice West-Friesland Ricardo Appelman, coördinator GALM+ project, tel. 0229-287701 (maandagmiddag
en woensdagochtend bereikbaar); e-mail:
rappelman@sportservicewestfriesland.nl
25-10-2010