Ministerie van Buitenlandse Zaken

Strikte voorwaarden toenadering Servië tot Europese Unie

Nieuwsbericht | 25 oktober 2010

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken maakten vandaag in Luxemburg heldere afspraken over de toetreding van Servië tot de Europese Unie. Bij elke stap in het toetredingsproces moeten alle 27 lidstaten het unaniem eens zijn dat Servië volledig samenwerkt met het Joegoslavië Tribunaal. Servië moet er alles aan doen de laatste twee voortvluchtige verdachten uit te leveren.
"Dit is nu een formele voorwaarde voor toetreding. Zo hard en ondubbelzinnig is dit niet eerder verwoord", aldus minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken). "Er zijn nu glasheldere afspraken. Hiermee laat Nederland zien dat we pal staan voor de internationale rechtsorde."

Alleen met deze harde afspraken kon Nederland akkoord gaan met het doorsturen van de lidmaatschapsaanvraag van Servië naar de Europese Commissie. De Commissie zal hierover volgend jaar advies uitbrengen.

Het vastleggen van de conclusies ging volgens Rosenthal niet zonder slag of stoot. Nederland stond geïsoleerd; 26 lidstaten wilden Servië sneller toelaten. Minister Rosenthal: "Deze landen wilden het verleden laten rusten en vooruitkijken. Veel lidstaten waren niet blij met de aanscherping en probeerden tot het laatst de conclusies te verwateren."