Politiebond ACP

25 oktober 2010

Samenwerking Platform bezorgde dienders met `Super PG'

Het Platform Bezorgde Dienders heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan de voorzitter van het College van procureurs-generaal (ook wel `Super PG' genoemd), de heer Harm Brouwer. Uit deze ontmoeting is een unieke samenwerking tot stand gekomen.
Ontmoeting tussen Platform bezorgde dienders en 'Super PG' Harm Brouwer leidt tot unieke samenwerking.

Ontmoeting tussen Platform bezorgde dienders en 'Super PG' Harm Brouwer leidt tot unieke samenwerking.

Medio september heeft Brouwer zich in het programma `Nieuwsuur' kritisch uitgelaten over de bezuinigingen op politie en justitie. Hij gaf aan dat de politiek eerlijk moet zijn over het veiligheidsniveau en de hoeveelheid werk die met de beschikbare middelen kan worden gedaan als daarop wordt bezuinigd. Hij waarschuwde er voor dat het huidige veiligheidsniveau onder druk staat. Het Platform bezorgde dienders heeft hierop gereageerd en werd vervolgens door de `Super PG' uitgenodigd voor een gesprek.

Platform

Het Platform bezorgde dienders is opgericht door Dolf Mauritz, hoofdagent in de regio Hollands Midden. Hij kreeg bekendheid bij de politie Nederland toen hij zich door middel van een petitie sterk maakte voor een betere beloning van politiemensen. Daarna volgde de oprichting van het platform, dat zich richt op het vragen van aandacht voor de verregaande verschraling van het politiewerk en de veiligheid van agent en burger. De ACP ondersteunt dit initiatief en helpt het platform om die reden ook bij het realiseren van haar doelstelling.

Te veel werk

Tijdens het gesprek tussen het Platform bezorgde dienders en de `Super PG' kwamen thema's als `geweld tegen politiemensen en de daaraan gekoppelde rechtsspraak' én `gezag en imago van politie en OM' ter sprake. Harm Brouwer gaf aan dat de rek er in strafrechtelijke zin voor het OM vrijwel uit is. De huidige wetgeving wordt door het OM ten volle benut om geweld tegen hulpverleners aan te pakken. Ook ziet de PG een kentering in de rechtsspraak. De aandacht voor dit soort zaken bij rechtbanken neemt toe. Ook de hoeveelheid taken die de politie te verstouwen krijgt, is te hoog. Dat er dringend iets moet veranderen, stak Brouwer niet onder stoelen of banken.

Administratieve last

De discussie ging ook over de enorme administratieve last die de politie in de primaire- en rechercheprocessen ervaart. De PG merkte op dat het Europese Hof onlangs een uitspraak heeft gedaan die verder reikt dan de uitspraak in de zaak Salduz (uitspraak over: rechtsbijstand vóór het eerste (politie)verhoor van een verdachte). Dit zal leiden tot een nog grotere belasting op de primaire processen. Daarentegen deelde hij ook mee dat er binnen het OM een werkgroep bezig is die de BOB-middelen moet gaan vereenvoudigen.

Samenwerking

Tot slot kwam Brouwer met een voorstel. Het Platform bezorgde dienders werd verzocht om binnen veertien dagen twaalf administratieve zaken aan te dragen. Zaken waarbij het zou helpen als die vereenvoudigd worden. De procureurs generaals gaan daar vervolgens mee aan de slag. Daarnaast werd afgesproken dat het platform over drie maanden weer met Brouwer om de tafel gaat zitten om deze zaken te bespreken. Het moet gaan om de basisadministratieve processen en niet om beleidswijzigingen. Het platform heeft toegezegd deze opdracht zorgvuldig uit te voeren.

Uniek

Hiermee is een unieke samenwerking tot stand gekomen. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie wil gebruik maken van de professionaliteit van de eindgebruiker om uitvoerbaarheid te toetsen en administratieve werklast te verminderen. De ACP juicht dit initiatief toe.

Ideeën

Heb jij ook goede ideeën die de administratie in (primaire) opsporingsprocessen zouden kunnen verminderen? Mail deze dan naar bezorgdedienders@remove-this.gmail.com. De twaalf meest sprekende zaken zullen worden aangeboden aan het College van procureurs-generaal.
---