Senternovem

25-10-2010 |

Proefboring Den Haag succesvol verlopen

Bij de aardwarmteboring in Den Haag is de gewenste diepte van ruim twee kilometer bereikt. In de afgelopen dagen is de bron waardoor het warme water omhoog wordt gepompt, uitgebreid getest. De resultaten tonen aan dat de bron de gewenste hoeveelheid van 150 m³ per uur kan produceren. Dit is ruim voldoende om de beoogde 4000 woningen en 20.000 m² bedrijfsruimte in `excellent gebied' Leywegzone in Den Haag Zuidwest te verwarmen.

Begin april begonnen de proefboringen om de aardwarmtecentrale te bouwen en het aardwarmtenet aan te leggen. Op maar liefst 2000 meter diepte boort een speciale boorinstallatie van 38 meter hoog naar twee bronnen: één om het warme water omhoog te pompen, en één om het afgekoelde water terug te pompen in de aarde.

Directeur Frank Schoof van VOF Aardwarmte Den Haag: `De testfase was wel even spannend. We hebben vooraf diverse berekeningen laten maken en onderzoek gedaan, maar niemand is ooit zo diep geweest. Gelukkig heeft de test ons zekerheid geboden. Inmiddels is de boring naar de tweede bron gestart. Als het een beetje meezit, kunnen we deze boring twee keer zo snel afronden. We hebben nu immers ervaring met de grondlagen. Eind oktober willen we helemaal klaar zijn.'

Aardwarmte op grote schaal

Den Haag is de eerste stad in Nederland waarbij aardwarmte op zo'n grote schaal wordt toegepast. Op jaarbasis scheelt het gebruik 5000 ton CO²-uitstoot - dat is 70 procent minder dan bij traditionele verwarming. De gemeente Den Haag wil in 2040 C0²-neutraal zijn. Het aardwarmtenetwerk wordt aangelegd door VOF Aardwarmte Den Haag; een bundeling van krachten van de Gemeente Den Haag, de energiebedrijven Eneco en E.ON Benelux en de woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen.