Plant Research International


Nieuwe bacterie-groepen gevonden die bij plantenwortels leven

22 okt 2010
Onderdeel: Plant Research International

Bij onderzoek van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, zijn twee nieuwe groepen bacteriesoorten gevonden die in interactie met planten leven. De vondst werd onder andere mogelijk gemaakt door de inzet van nieuwe technieken voor isoleren van bacteriën uit bodem- en plantenmonsters. Ulisses Nunes da Rocha, die het onderzoek Plant Research International uitvoerde, hoopt vrijdag 22 oktober op dit onderzoek te promoveren aan de Universiteit van Groningen.

Acidobacteria en Verrucomicrobia zijn groepen van bacteriesoorten die veel in de grond voorkomen. Ze zijn over het algemeen heel lastig te kweken. Doordat ze zo lastig te kweken zijn, was het tot voor kort niet goed mogelijk om onderzoek naar deze soorten te doen.

Door gebruik te maken nieuwe technieken voor het isoleren van bacteriën lukte het Nunes de Rocha toch om deze soorten te onderzoeken. Op basis van de DNA-bouwsteenvolgorde van de bacteriën kon de aanwezigheid van de bacteriën worden aangetoond in bodemmonsters en plantenmonsters.

Door gebruik te maken van deze DNA-technieken ontdekte Nunes da Rocha (Brazilië, 1981) dat er Acidobacteria en Verrucomicrobia bacteriën zijn die vooral in de directe omgeving van plantwortels leven, in de zogenoemde rhizosfeer. Daaruit blijkt dat er een interactie plaatsvindt tussen de planten en de bacteriën. Wat die interactie precies is, moet nog nader onderzocht worden.

Het lukte Nunes de Rocha om Acidobacteria en Verrucomicrobia bacteriën buiten de bodem op te kweken. Hij ontdekte dat een aantal bacteriesoorten actief naar de wortels bewegen. Kennelijk zijn de bacteriën in staat om stoffen die de planten via hun wortels aan bodem afgeven te herkennen en daarop te reageren.

Het is nog onduidelijk wat het effect is van de gevonden bacteriën op de groei van planten. Nunes de Rocha vond dat het uiterlijk van preiwortels veranderde door de aanwezigheid van sommige van de bacteriën. Helaas kon hij binnen zijn onderzoek nog niet vaststellen of deze bacteriën een positieve, negatieve of neutrale invloed hebben op de plantengroei.

Ulisses Nunes da Rocha vond twee nieuwe groepen van bacteriesoorten die in de buurt van plantenwortels groeien. De witte wolk zijn bacteriën die vooral rond de wortel goed kunnen groeien.
Â

Deze wortel lijkt onder invloed van de bacteriën misvormingen te vertonen.
Â

Soms leidde de bacteriegroei tot verandering van het uiterlijk van de wortels, bijvoorbeeld meer haarwortels.

Contact
Meer informatie:
Erik Toussaint, Hoofd Communicatie Plant Research International 06 - 5156 5949
erik.toussaint@wur.nl