GroenLinks


Maandag 25 oktober 2010, 21:27u - Mariko Peters

vrijheid

GroenLinks wil geen Three Strikes in Nederland

De Franse president Sarkozy wil dat in heel Europa mensen worden afgesloten van het internet als ze na drie waarschuwingen nog steeds illegaal muziek of films downloaden. Dat staat in een uitgelekte brief van Sarkozy aan de Franse minister van Buitenlandse Zaken. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters heeft hierover Kamervragen gesteld.

Sarkozy pleit in de brief voor het opnemen van de Franse `three-strikes-out' wet in een internationale verklaring die ook Nederland zou moeten tekenen. Deze Franse wet zorgt ervoor dat nu al tienduizenden Franse downloaders per maand zonder vorm van proces dreigen te worden afgesloten van het internet.

Peters wil dat de Nederlandse regering niet zwicht onder deze druk uit Frankrijk. "De Nederlandse regering moet ervoor waken dat we in een samenleving terechtkomen waarin op iedere digitale straathoek een bewaker staat die je in de kraag kan grijpen. Het internet is noodzakelijk geworden als je wilt functioneren in de moderne samenleving. Dat moet je van niemand afpakken."

Vrijdag 29 oktober is er een internationale conferentie in Parijs, die mede door Nederland wordt georganiseerd. Deze conferentie zal door de Franse regering worden gebruikt om het strenge Franse beleid te exporteren, zo blijkt uit de brief.

Schriftelijke vragen van GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters aan de minister van Buitenlandse Zaken


1. Zal Nederland deelnemen aan de internationale conferentie over internetvrijheid van 29 oktober te Parijs, die voortbouwt op een Nederland-Frans initiatief van ministers Verhagen en Kouchner?


2. Is de vrijheid van meningsuiting en informatievergaring en het recht privacy op internet naar uw mening gediend bij de 3-strikes regeling die de Franse president voorstelt voor die conferentie?


3. Bent u voornemens om daar de uitspraken van de vorige regering gestand te doen dat in Nederland geen 3-strikes regeling zal worden ingevoerd?


4. Zult u zich verzetten tegen de wens van de Franse regering om maatregelen uit de omstreden Hadopi-wet op te nemen in een internationale gedragscode?


5. Bent u bereid de Kamer verslag te doen van de uitkomsten van de conferentie?