Vijf nominaties voor Hein Roethofprijs 2010

06/09/2010 09:00

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Vijf projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2010. Dat heeft de jury van de Hein Roethofprijs vandaag bekend gemaakt. De genomineerde projecten zijn: "Scoren door Scholing" van de Stichting Vitesse Betrokken; "Week van de Veiligheid" van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel; "Multifocus benadering van (dreigend) huiselijk geweld" van de Mutssaersstichting; "Jeugdinterventieteam" van Bureau Frontlijn van de gemeente Rotterdam en "Kleurkracht Escamp/Rolmodellen" van de regiopolitie Haaglanden.

De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van 5.000 euro.

De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen, of sociale veiligheid te bevorderen en wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een beeldhouwwerkje, wordt op 25 oktober 2010 door de minister van Justitie in Den Haag uitgereikt. Het is de vierentwintigste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Scoren door Scholing

Jongeren die buitenspel staat weer op het veld zetten met een nieuwe toekomst, dat is de doelstelling van het project "Scoren door Scholing" van voetbalclub Vitessse. Het project is een samenwerkingsverband tussen de stichting Vitesse Betrokken, de gemeente Arnhem en ROC Rijn IJssel en is in september 2007 gestart. "Scoren door Scholing" is opgezet naar aanleiding van het stijgende aantal jongeren dat zonder diploma de school verlaat. Het is bedoeld om moeilijk te motiveren jongeren tussen de zeventien en 23 jaar te coachen naar een opleiding, bij het vinden van een passende baan of een combinatie van deze twee. Het programma bestaat uit vijf weken les in het supportershome van Vitesse, onder begeleiding van twee leercoaches, en vijf weken stage bij bedrijven. Een deel van deze bedrijven is lid van de Business Club Vitesse-GeldreDome.

Tijdens de lessen wordt onder andere aandacht besteed aan sociale vaardigheden, beroepshouding en beroepskeuze. Daarnaast bepalen de leercoaches thema's die aansluiten op de thematiek van de betreffende groep, zoals agressie en drugsgebruik. Spelers van Vitesse motiveren de jongeren door wekelijks telefonisch contact met hen op te nemen, het bezoeken van het supportershome en het bijwonen van introductie en afscheid van de jongeren. Ieder seizoen starten er drie groepen van telkens twaalf jongeren.Bij succesvolle afronding van het traject krijgen de jongeren een certificaat. De leercoaches houden tot een jaar na het traject contact met de voormalige deelnemers en coachen hen in het nemen van de juiste beslissingen.

Week van de Veiligheid

Winkelcriminaliteit vormt een groot probleem voor de supermarkt. Winkeldiefstal, overvallen en de overlast en agressie die daarmee gepaard gaan, zijn aan de orde van de dag. Naast de materiële schade leveren deze voor het winkelpersoneel traumatische ervaringen op met bederf van werkplezier en arbeidsongeschiktheid als gevolg. Detailhandel Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel hebben afspraken gemaakt tussen winkeliers onderling en met politie en overheid om de veiligheid in de supermarkten te bevorderen. De branche zelf heeft ook fors geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen. Al deze inspanningen zijn echter afhankelijk van hoe ze dagelijks door winkelmedewerkers op de werkvloer worden toegepast. Daarom wordt ieder jaar in week 41, dit jaar is dat de week van 11 oktober, de "Week van de Veiligheid" gehouden. Tijdens deze week worden met het winkelpersonneel de veiligheidsinstructies doorgenomen en aan de hand van een speciaal daarvoor ontwikkkelde brochure ieders bijdrage aan de veiligheid in de winkel besproken.

Alle nieuwe medewerkers in de supermarkt krijgen bij in dienst treden een bij hun functie passende veiligheidsinstructie. Voor bijvoorbeeld kassamedewerkers zijn dat de geldprocedures en voor vulploegmedewerkers de achterdeurprocedures. In de praktijk blijkt herhaling van veiligheidsinstructies cruciaal te zijn voor de veiligheid van personeel en klanten.

Er is gekozen voor week 41 omdat in de praktijk blijkt dat in het vierde kwartaal de criminaliteit in de supermarkten toeneemt. Dit heeft alles te maken met de donkere avonden en ochtenden wanneer supermarkten worden bevoorraad. In de "Week van de Veiligheid" worden in de supermarkten alle veiligheidsaspechten getoetst op hun actualiteit, maar wordt ook met elkaar besproken welke specifieke veiligheidstaken bij iedere functie horen.

Multifocus benadering van (dreigend) huiselijk geweld

Bij huiselijk geweld spelen spanningen in gezinsrelaties, zoals schulden, huisvesting, psychiatrische problematiek of verslaving, bijna altijd een rol. Gezinsleden zijn verstrikt geraakt in een spiraal van geweld en niet meer in staat het vastgeroeste probleem te doorbreden. Schaamte en isolement maken dat het geweld achter de voordeur verscholen blijft. Bijna altijd is er een crisis nodig om een voet tussen de deur van deze gesloten gezinssystemen te krijgen. De Mutsaertsstichting uit Venlo heeft voor deze gezinnen -mede naar aanleiding van de invoering van het tijdelijk huisverbod- een multifocus benadering ontwikkeld. Doel van deze benadering is het binnen tien dagen op gang brengen van effectieve hulp. De hulp is gericht op het stoppen van geweld, voorkomen van recidive, herstel van gezinsrelaties, het doorbreken van overdracht van geweld naar de volgende generatie en de opbouw van een ondersteunend netwerk voor het gezin.

In geval van een crisis in een gezin neemt een van de zes "intensief casemanagers" (ICM) van de Mutsaertsstichting contact op met alle gezinsleden. De ICM's opereren vanuit een samenwerkingsverband met onder andere politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidshuis, Bureau Jeugdzorg, forensische psychiatrie, vrouwenopvang en maatschappelijk werk De ICM gaat met alle gezinsleden na in welke context het geweld kon ontstaan, welke factoren daarbij een rol spelen en wat er in hun ogen moet veranderen. De ICM hanteert daarbij zijn gezagspositie om duidelijk te stellen dat het geweld moet stoppen en motiveert de gezinsleden om hulp te accepteren. Na een intensieve start draagt hij de contacten met het gezin over aan reguliere hulpinstanties en volgt en coördineert het hulpproces gedurende een jaar.

Tussen 2007 en 2010 zijn 278 gezinnen met succes geholpen via de multifocus benadering. De recidive, ook in gezinnen met een moeizame hulpverleningsgeschiedenis, werd teruggebracht van 60% tot 15%.

Jeugdinterventieteam

In het project Jeugdinterventieteam van het bureau Frontlijn van de gemeente Rotterdam dat in 2008 werd gestart staan jongeren tussen twaalf en 27 jaar centraal die uit jeugddetentie komen en overlast veroorzaken of om andere redenen in een zorgwekkende situatie verkeren. Aanleiding voor het project is het hoge recidivecijfer onder de delinquente Rotterdamse jongeren van 50 procent per jaar. Door het Jeugdinterventieteam worden niet alleen de jongeren zelf begeleid, maar het hele gezin, omdat een problematische thuissituatie vaak de achtergrond vormt voor overlast en jeugdcriminaliteit. Verschillende gezinsleden van deze jongeren hebben te kampen met meervoudige problematiek en hebben niet de vaardigheden om hun problemen zelfstandig te kunnen oplossen. Daarom hanteert het Jeugdinterventieteam een "totaalaanpak". De gezinssituatie wordt in kaart gebracht en problemen van de gezinsleden op het terrein van wonen, werk, inkomen, gezondheid, scholing, veiligheid en sociale participatie worden opgelost. Belangrijke partners bij het vinden van oplossingen zijn Bureau Jeugdzorg, scholen, gezinscoaches en het Veiligheidshuis.

Twee jaar na de start van het Jeugdinterventieteam worden 70 jongeren en de gezinnen waar ze toe behoren intensief begeleid. In de meeste gevallen is de begeleiding vrijwillig. In een enkel geval wordt de begeleiding door de rechter als schorsende voorwaarde opgelegd, waardoor de jongere verplicht is zich aan de afspraken te houden. De thuissituatie van al deze zeventig jongeren is sterk verbeterd. Nadat de meest urgente problematiek was opgelost heeft het Jeugdinterventieteam het gezin begeleid naar reguliere hulpverlening. Een intensieve begeleiding is de oplossing voor veel problemen met criminele en overlast gevende jongeren. De begeleiding vult het gat tussen detentie en een zinvolle dagbesteding, waardoor het recidivecijfer na twee jaar is gedaald naar ongeveer twintig procent.

Kleurkracht Escamp/Rolmodellen

Binnen het stadsdeel Escamp, een Haagse "krachtwijk", vindt al jaren een demografische verschuiving plaats. Beter gesitueerde bewoners verhuizen naar elders, zogenaamde "kanslozen" stromen in en blijven met veelal oudere oorspronkelijke Nederlandse bewoners in dit stadsdeel wonen. De wijk is inmiddels sterk multi-etnisch van samenstelling. Bewoners hebben voornamelijk met de eigen etnische achterban contact. Veel bewoners maken zich zorgen over toenemende jongerenoverlast, welke zich vooral tijdens evennementen als Oud- en Nieuwvieringen, WK- en EK-voetbal voordoet. Er vinden dan op grote schaal vernielingen plaats, brandstichtingen, vechtpartijen, baldadigheid en andere vormen van overlast, welke veel materiële- en immateriële schade als gevolg hebben. De wijk Escamp heeft daardoor een negatief en onveilig imago en de onveiligheidsgevoelens onder de bewonersgroepen zijn er hoog. Bestaande, vrijwillige, organisaties bleken deze problematiek niet weg te kunnen nemen en bewoners niet afdoende te kunnen bereiken. Om daar verandering in te brengen heeft de politie van het bureau Berensteinlaan in samenwerking met het stadsdeel Escamp, wooncorporaties, jongerenwerk, sportverenigingen, moskeebesturen en individuele wijkbewoners een uitgebreid en nieuw informeel netwerk opgebouwd, waarmee de achterban van de bewoners in de wijken wél wordt bereikt. Uit die achterban worden jongere en oudere vrijwilligers geworven, "rolmodellen", die samen met de politie tijdens evenementen toezicht houden op overlastlocaties. Belangrijk voordeel is dat deze rolmodellen aanzien en gezag genieten binen de groepen overlastgevers, en zij in staat zijn criminaliteit te voorkomen, tegen te houden en/of terug te dringen. Politie en overige professionele partners hebben hierdoor makkelijk "ingang" naar de voorheen niet bereikbare bewoners in de wijken. Deze bewoners zijn aanspreekbaar geworden en er zijn inmiddels belangrijke vorderingen gemaakt in het ombuigen van negatieve gevoelens naar positieve gevoelens en ontwikkelingen. Bovendien is er tijdens de afgelopen jaren voor tonnen euro's schade tijdens evenementen voorkomen.





http://www.hetccv.nl