IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 25 t/m vrijdag 29 oktober 2010
19.00-20.00 uur


* Maandag 25 oktober
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast: dichter en vertaler Jean Pierre Rawie over de in mei overleden dichter Driek van Wissen en het derde deel van de Rijmkroniek des Vaderlands. Toen Van Wissen op 21 mei dit jaar totaal onverwacht in Istanbul overleed had hij net met Rawie de laatste hand gelegd aan 'Van Willem III tot Willem III'. In dit deel van de kroniek trekt wederom 200 jaar vaderlandse geschiedenis op rijm voorbij.


* Dinsdag 26 oktober
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Jurgen Maas ontvangt filmaakster Gülsah Dogan over Liefdeswinter, een documentaire over de liefdesgeschiedenis van haar Koerdische oom Cemal en tante Emine. Voor haar zijn zij het toonbeeld van de ideale liefde.


* Woensdag 27 oktober
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Inhoud nog niet bekend.


* Donderdag 28 oktober
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

Paul Rosenmöller ontvangt documentairemaker Michel Kapteijns over zijn film Bastøy. Op het Noorse eiland Bastøy kunnen 115 'gevangenen' zich vrij bewegen en de bewakers hebben geen wapens. Kapteyns laat de grondgedachte van Bastøy zien: wie een mens als een mens behandelt, maakt van de mens ook een mens.


* Vrijdag 29 oktober
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast : prof.dr. Rens Bod, cognitiewetenschapper, taal- en natuurkundige, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Na talloze overzichtsgeschiedenissen over de bètawetenschappen en zelfs een bètacanon vond Rens Bod dat het de beurt was aan de onzichtbare alfawetenschappen. In zijn boek De vergeten wetenschappen laat hij zien welke geesteswetenschappers en bevindingen een grote invloed hebben gehad op onze maatschappij en ons denken.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl http://www.spirit24.nl> resp. www.salto.nl http://www.salto.nl>