Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 oktober 2010

Vragen van het lid Samsom (PvdA) aan de Minister President en de ministers van Economie, Landbouw en Innovatie en van Infrastructuur en Milieu

over het onderbrengen van kernenergie bij de minister van ELI en internationale verdragen die dat niet toelaten


1. Betekent de formulering "Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt belast met de behartiging van de aangelegenheden op het terrein van energie", uit het ' Besluit houdende opheffing van de Ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Verkeer en Waterstaat en instellingen van een ministerie van Infrastructuur en Milieu' (10.002841) dat de taken op het gebied van de kernenergiewet naar het Ministerie van ELI gaan?


2. Zo ja, hoe verhoudt die nieuwe indeling zich tot de artikelen 8 lid 2 van het Verdrag inzake Nucleaire Veiligheid en artikel 5 lid 2 van de Euratom richtlijn nucleaire veiligheid, waarin is vastgelegd dat er een scheiding van taken moet zijn tussen het regulerende lichaam en andere lichamen of organisaties die zich bezighouden met de bevordering of het gebruik van kernenergie?


3. Klopt het dat de taken op het gebied van de kernenergiewet per 1 juli 1999 juist van het Ministerie van Economische Zaken naar het Ministerie van VROM waren overgedragen, vanwege de verplichte scheiding op grond van het Verdrag inzake Nucleaire Veiligheid?


4. Indien het antwoord op vraag 3 ontkennend luidt, waarom vermeldt het betreffende overdrachtsbesluit (Stb, 1999, 275) het Verdrag dan expliciet als reden?


5. Indien het antwoord op vraag 4 bevestigende luidt, wat is er sinds 1999 veranderd aan de internationale verdragen dat terugdraaien van de scheiding in de ogen van de regering mogelijk maakt?


6. Bent u bereid om het besluit 10,002841 te wijzigen om de verantwoordelijkheden inzake de kernenergiewet weer in lijn met de in vraag 2 genoemde verdragen te brengen? Zo nee, bent u dan bereid de IAEA te verzoeken hun oordeel te geven over de nieuwe indeling en bijbehorende bevoegdheden inzake de kernenergiewet en dit oordeel aan de Kamer te doen toekomen?

http://www.nu.nl/politiek/2361725/kabinet-breekt-internationaal-verdrag.html en trouw, radio1, AD, FD etc.