Ingezonden persbericht


Rotterdam, 25 oktober 2010

Dit is een persbericht van SpitsScoren en De Verkeersonderneming

SpitsScoren bestaat 1 jaar!

SpitsScoren is door haar eerste verjaardag het langstlopende spitsmijdenproject in Nederland. Sinds de start in oktober 2009 wordt de ochtendspits op de A15 richting het Rotterdamse havengebied gemiddeld per dag door ruim 700 automobilisten gemeden.

Sinds 26 oktober 2009 hebben meer dan 137.000 auto's minder in de ochtendspits op de A15 gereden. Speciaal voor de verjaardag van SpitsScoren hebben we een prijsvraag onder de deelnemers om het exacte aantal spitsmijdingen in het eerste jaar van SpitsScoren te raden. Ook krijgen alle 1.900 SpitsScoorders een verjaardagskaart met traktatie. Want wie jarig is, trakteert!

Goed resultaat

SpitsScoren is een spitsmijdenproject op de A15 tussen Vaanplein en Rozenburg. Deelnemers aan SpitsScoren werken in het Rotterdamse havengebied en rijden geregeld tijdens de ochtendspits op de A15. SpitsScoren moet het personenverkeer in die ochtendspits met 5% reduceren. Met de bovengenoemde cijfers wordt dat doel ruim bereikt. SpitsScoren loopt nog tot juli 2012.

Hoe werkt SpitsScoren?

Deelnemers verdienen per werkdag E 5 door de ochtendspits te mijden. Alle deelnemers hebben een smartphone met gratis mobiel internet in bruikleen. Hiermee geven zij dagelijks aan SpitsScoren door of, en zo ja hoe, ze de ochtendspits die dag gaan mijden. Bijvoorbeeld door eens met ander vervoer te gaan, op een andere locatie te vergaderen, vanuit huis te werken of met een collega mee te rijden. Oftewel nadenken over je mobiliteitsgedrag wordt beloond! Het GPS-signaal van de smartphone zorgt ervoor dat SpitsScoren weet of de deelnemer tijdens de ochtendspits wel of niet op de A15 rijdt. Via de smartphone kunnen deelnemers ook reisinformatie krijgen, carpoolldates maken, e-mailen en internetten. SpitsScoorders kunnen sparen om eigenaar te worden van de smartphone. Iedereen die minstens een jaar deelneemt en 100 spitsscores heeft gehaald, krijgt de smartphone. De eerste SpitsScoorders zijn met de eerste verjaardag van SpitsScoren eigenaar van de smartphone.

SpitsScoren wordt uitgevoerd in opdracht van De Verkeersonderneming in Rotterdam. Deze organisatie wil de files op de A15 verminderen en de bereikbaarheid van de havens vergroten. De Verkeersonderneming is opgericht door de stadsregio en gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat. Opdrachtnemer is SpitsScoren, een samenwerking van ABN AMRO, Goudappel Coffeng, Technolution en Nedmobiel, Mobility Services.