Gilead’s Cayston® superieur aan Tobramycine inhalatie-oplossing in zes maanden durende head-to-head cystic fibrosis studie

BALTIMORE--(BUSINESS WIRE)-- 20101025 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) heeft vandaag bekendgemaakt dat haar head-to-head Fase III klinische trial naar Cayston®(aztreonam voor inhalatie-oplossing) versus tobramycine inhalatie-oplossing (TIS) bij cystic fibrosis (CF) patiënten met Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) zijn co-primaire eindpunt heeft bereikt van superioriteit van Cayston voor gemiddelde daadwerkelijke verandering in forced expiratory volume in one second (FEV1, een maat voor de longfunctie) procent voorspeld over drie behandelingscycli (zes maanden). Patiënten die Cayston kregen hadden een gemiddelde daadwerkelijke stijging in FEV1 procent voorspeld vanaf de uitgangswaarde over zes maanden van 2,05 procent vergeleken met een 0,66 procent daling voor patiënten die TIS krijgen. De veiligheidsresultaten waren soortgelijk over beide armen van de studie, met een lagere incidentie van hoesten bij patiënten die Cayston kregen. Deze gegevens worden vandaag gepresenteerd bij een poster-sessie en tijdens een mondelinge sessie op zaterdag 23 oktober bij de 24e Annual North American Cystic Fibrosis Conference (NACFC) in Baltimore.

Het eerste coprimaire eindpunt van non-inferioriteit voor gemiddeld procent verandering in FEV1 procent voorspeld op dag 28 werd ook bereikt en Cayston voldeed aan de statistische definitie van superioriteit. Deze gegevens warden eerder dit jaar gepresenteerd bij de European Cystic Fibrosis Conference.

In the studie werden 268 patiënten gerandomiseerd aan het krijgen van gedurende 28 dagen intermitterende herhalingskuren Cayston (75 mg driemaal daags) via het Altera® Nebulizer System (PARI Pharma GmbH) of TIS (300 mg tweemaal daags) via the PARI LC Plus® vernevelaar gedurende een behandelingsperiode van 24 weken. Ongeveer 85 procent van de patiënten in the studie had tenminste drie kuren inhalatie-tobramycine gekregen in de 12 maanden voorafgaand aan randomisatie.

“Cystic fibrosis patiënten met chronische Pseudomonas aeruginosa luchtweginfectie hebben langdurige behandeling nodig met inhalatie-antibiotica,” aldus Christopher M. Oermann, MD, Associate Professor of Pediatrics en Cystic Fibrosis Care Center Director, Baylor College of Medicine, Houston, Texas. “De voortdurende aard van deze infectie en de behoefte aan cyclische, suppressieve antibioticabehandeling benadrukken het belang van nieuwe geneesmiddelontwikkeling en klinische trial gegevens over verschillende behandelingscycli. De resultaten van deze trial tonen aan dat Cayston werkzaam is over drie behandelingscycli in het verbeteren van de longfunctie en ademhalingssymptomenscore. Bovendien werd Cayston in verband gebracht met belangrijke verminderingen in pulmonale exacerbaties, waaronder ziekenhuisopnamen. Cayston is een belangrijke nieuwe therapie voor de behandeling van pseudomonale luchtweginfectie bij mensen die leven met cystic fibrosis.”

Cayston werd goedgekeurd door de U.S. Food en Drug Administration (FDA) en de Australian Therapeutic Goods Administration (TGA) in 2010 en kreeg voorwaardelijke goedkeuringen voor het in de handel brengen in de Europese Unie (EU) en Canada in september 2009. Deze voorwaardelijke goedkeuringen zijn gebaseerd op de resultaten uit deze Fase III studie. Gilead heeft deze gegevens ingediend bij de FDA in het derde kwartaal van dit jaar en is van plan eind van het jaar te beginnen met het indienen van gegevens uit deze studie aan internationale registratie-instanties.

Over studie 205-0110

Studie 205-0110 is een open-label, multicenter, gerandomiseerde, in parallelle groepen uitgevoerde studie ontworpen om de vergelijkende veiligheid en werkzaamheid vast te stellen van Cayston en TIS bij volwassenen en kinderen met cystic fibrosis met P. aeruginosa. Een totaal van 268 volwassen en pediatrische patiënten op onderzoekslocaties over geheel Europa en de Verenigde Staten werden gerandomiseerd en kregen gedurende 28 dagen intermitterende herhaalde kuren van Cayston (n=136) of TIS (n=132) over een behandelingsperiode van 24 weken. De co-primaire eindpunten waren non-inferioriteit van Cayston voor gemiddeld procent verandering in FEV1 procent voorspeld op dag 28 vergeleken met de uitgangswaarde en superioriteit van Cayston voor gemiddelde daadwerkelijke verandering in FEV1 procent voorspeld over de drie behandelingscycli (zes maanden).

De gemiddelde leeftijd van patiënten in de trial was 25,5 jaar, met 59 patiënten (22 procent) jonger dan 18 jaar. Op uitgangsniveau was het gemiddelde percentage voorspelde FEV1 52,3 procent voor the Cayston groep en 52,2 procent voor the TIS groep. De gemiddelde ademhalingssymptomenscores, zoals vastgesteld door de Cystic Fibrosis Questionnaire-Revised (CFQ-R), een patient-reported outcome tool (PRO) die de gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven meet bij cystic fibrosis patiënten, waren 62,9 en 58,0 voor respectievelijk de Cayston en de TIS groep, op uitgangsniveau. Een totaal van respectievelijk 115 en 113 patiënten in de Cayston en de TIS groep, had minimaal drie kuren van inhalatie-tobramycine gekregen in de 12 maanden voorafgaand aan randomisatie.

Patiënten die Cayston kregen hadden een aangepaste gemiddelde daadwerkelijke stijging vanaf de uitgangswaarde tot zes maanden in FEV1 procent voorspeld (gemiddeld over drie behandelingscycli) van 2,05 procent vergeleken met een 0,66 procent daling voor diegenen die TIS kregen, een behandelingsverschil van 2,7 procent (p=0,0023).

Secundaire eindpunten waren pulmonale exacerbaties (zoals aangegeven door behoefte aan aanvullende anti-pseudomonale antibiotica en ziekenhuisopname vanwege ademhalingsproblemen), gemiddelde verandering in CFQ-R ademhalingssymptomenscore en gemiddelde verandering in sputum P. aeruginosa dichtheid (een maat voor de hoeveelheid bacteria aanwezig in de longen). Er was sprake van 31 procent vermindering in zowel ziekenhuisopnamen voor ademhalingsproblemen (p=0,044) als het totale aantal ademhalingsvoorvallen waarvoor intraveneuze en/of inhalatie- anti-pseudomonale antibiotica (p=0,004) voor patiënten die Cayston kregen vergeleken met die die TIS kregen gedurende zes maanden studie. Er was een aangepast gemiddeld behandelingsverschil van 4,1 (p=0,0189) in de CFQ-R ademhalingssymptomenscore vanaf de uitgangswaarde over zes maanden voor patiënten die Cayston kregen vergeleken met degenen die TIS kregen. Er was een aangepast gemiddeld behandelingsverschil van in sputum P. aeruginosa log vermindering van 0,22 (p> 0,10) vanaf de uitgangswaarde over zes maanden voor patiënten die Cayston kregen vergeleken met degenen die TIS kregen.

De vaakst voorkomende bijwerkingen die zijn gemeld over drie behandelingscycli met respectievelijk Cayston of TIS, waren hoesten (70,6 procent vs. 78,8 procent), pyrexie (koorts, 31,6 procent vs. 30,3 procent) faryngolaryngeale pijn (keelpijn, 26,5 procent vs. 28,0 procent) neusverstopping (21,3 procent vs. 19,7 procent) en piepende ademhaling (11,8 procent vs. 15,2 procent).

Over cystic fibrosis

CF is een chronische, invaliderende genetische aandoening die het ademhalings- en het spijsverteringsstelsel treft van ongeveer 70.000 mensen wereldwijd. Chronische infectie van de ademhalingswegen met P. aeruginosa draagt bij aan de vermindering van longfunctie die vaak is geassocieerd met morbiditeit en mortaliteit onder CF-patiënten.

Over Cayston

Cayston (aztreonam voor inhalatie-oplossing) 75 mg is een inhalatie-antibioticum voor patiënten met cystic fibrosis die P. aeruginosa hebben. Aztreonam heeft krachtige in vitro activiteit tegen gramnegatieve aerobe pathogenen waaronder P. aeruginosa. Cayston bevat aztreonam geformuleerd met lysine, een eigen formulering van aztreonam speciaal ontwikkeld voor inhalatie. Aztreonam geformuleerd met arginine is eerder goedgekeurd door de FDA voor intraveneuze toediening.

Cayston wordt driemaal daags toegediend voor een 28 dagen durende kuur, gevolgd door tenminste 28 dagen zonder Cayston therapie. Patiënten moeten een bronchusverwijder gebruiken voorafgaand aan toediening van Cayston. Cayston wordt toegediend door inhalatie en mag uitsluitend worden gebruikt met het Altera® vernevelaarsysteem, een draagbaar, geneesmiddelspecifiek toedieningsapparaat met gebruikmaking van het eFlow® Technology Platform, ontwikkeld door PARI Pharma GmbH. PARI Pharma heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van Cayston’s geneesmiddelformulering voor toediening met het Altera vernevelaarsysteem.

In de EU wordt Cayston aztreonamlysine 75 mg poeder voor vernevelingsoplossing genoemd en kan het uitsluitend worden gebruikt met het Altera vernevelaarsysteem of met de Altera vernevelaarhandset (inclusief de Altera Aerosol Head) aangesloten op een universele eFlow Technology controller (bijv. eBase Controller of eFlow®rapid Control Unit). Raadpleeg voor de volledige voorschrijfinformatie voor Cayston EU de Europese Samenvatting van de Productkenmerken (SmPC).

Over het Altera vernevelaarsysteem en eFlow Technologie

Cayston wordt toegediend via inhalatie via het Altera vernevelaarsysteem, een inhalatieapparaat dat specifiek is geoptimaliseerd voor gebruik met Cayston. Cayston mag uitsluitend worden toegediend met het Altera vernevelaarsysteem. Cayston mag niet worden gemengd met andere geneesmiddelen in de Altera Nebulizer Handset. Altera vernevelaarsysteem zijn consistent met de specificaties van het speciale eFlow vernevelaarsysteem dat exclusief wordt gebruikt in alle Cayston klinische trials. Altera is een geneesmiddelspecifiek vernevelaarsysteem en de gebruiksaanwijzing geeft aan dat hij alleen mag worden gebruikt met Cayston. Altera is geen ultrasone vernevelaar en het is geen elektronische aerosolvernevelaar voor algemene doeleinden. Geen andere medicatie dan Cayston mag worden gebruikt in het Altera vernevelaarsysteem.

Het Altera vernevelaarsysteem gebruikt eFlow Technology om verneveling van medicatie mogelijk te maken via een trillend, geperforeerd membraan met duizenden kleine gaatjes om de aerosolverneveling te produceren. Het Altera vernevelaarsysteem en eFlow Technology zijn eigendom van PARI Pharma.

Belangrijke voorschrijfinformatie in de V.S

Cayston is goedgekeurd als behandeling voor het verbeteren van ademhalingssymptomen bij cystic fibrosis (CF) patiënten met P. aeruginosa. De veiligheid en werkzaamheid van Cayston zijn niet vastgesteld bij kinderen onder de leeftijd van 7, patiënten met FEV1 van minder dan 25 procent of hoger dan 75 procent voorspeld, of patiënten gekoloniseerd met Burkholderia cepacia.

Om de ontwikkeling te verminderen van geneesmiddelresistente bacteria en de effectiviteit te handhaven van Cayston en andere antibacteriële geneesmiddelen, mag Cayston alleen worden gebruikt voor het behandelen van patiënten met CF waarvan bekend is dat zij P. aeruginosa in de longen hebben.

Cayston is gecontra-indiceerd bij patiënten met een bekende allergie voor aztreonam.

Ernstige allergische reacties zijn gemeld na toediening van aztreonam voor injectie bij patiënten met geen bekende geschiedenis van blootstelling aan aztreonam. Bovendien werd in klinische trials allergische reactie met gelaatsuitslag, gelaatszwelling en een samengeknepen gevoel in de keel gemeld met Cayston. Als een allergische reactie op Cayston optreedt, stop dan met de toediening van Cayston en begin met de behandeling zoals aangewezen.

Voorzichtigheid wordt geadviseerd bij toediening van Cayston aan patiënten als zij een geschiedenis hebben van beta-lactam allergie, hoewel patiënten met bekende beta-lactam allergie Cayston hebben gekregen in klinische trials en er werden geen ernstige allergische reacties gemeld. Een geschiedenis van allergie voor beta-lactam antibiotica zoals penicillines, cefalosporinen en/of carbapenems kan een risico zijn, omdat kruisreactiviteit kan optreden.

Bronchospasme is een complicatie geassocieerd met vernevelingstherapie waarvan Cayston deel uitmaakt. Een vermindering van 15 procent of meer in FEV1 onmiddellijk na toediening van onderzoeksmedicatie na voorbehandeling met een bronchusverwijder werd waargenomen bij 3 procent van de met Cayston behandelde patiënten.

In klinische trials werden patiënten met stijgingen van de FEV1 tijdens een 28 dagen durende kuur van Cayston soms behandeld voor longexacerbaties als de FEV1 daalde na de behandelingsperiode. Behandelaars moeten kijken naar de uitgangswaarde FEV1 van een patiënt vóór Cayston therapie en de aanwezigheid van andere symptomen bij het beoordelen of veranderingen in FEV1 na de behandeling worden veroorzaakt door een longexacerbatie.

Het is niet waarschijnlijk dat voorschrijving van Cayston in afwezigheid van bekende P. aeruginosa infectie bij patiënten met CF voordeel biedt en het risico op de ontwikkeling van geneesmiddelresistente bacteria vergroot.

Bijwerkingen die optreden bij meer dan 5 procent van de patiënten behandeld met Cayston vergeleken met placebo, bij baanbrekende Fase III studies waren hoesten (54 procent versus 51 procent), neusverstopping (16 procent versus 12 procent), piepende ademhaling (16 procent versus 10 procent), faryngolaryngeale pijn (12 procent versus 11 procent), pyrexie (13 procent versus 6 procent), onaangenaam gevoel in de borst (8 procent versus 6 procent), buikpijn (7 procent versus 5 procent) en braken (6 procent versus 4 procent).

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve therapeutica ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor aandoeningen waartegen nog geen geneesmiddel beschikbaar is. Gilead’s missie is het op een hoger plan brengen van de zorg voor patiënten die lijden aan levensbedreigende ziekten wereldwijd. Gilead heeft haar hoofdkantoor in Foster City, Californië, en heeft vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Australië.

Forward-Looking Statement

Dit persbericht bevat forward-looking statements, binnen de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderworpen zijn aan de risico’s, onzekerheden en andere factoren, waaronder de risico’s die betrekking hebben op het vermogen van Gilead om gegevens uit de klinische studie in te dienen bij de registratie-instanties binnen de tijdslijnen die momenteel worden verwacht. Bovendien bestaat er een risico dat de resultaten van de klinische studie onvoldoende zullen zijn om volledige registratiegoedkeuring voor Cayston te verkrijgen in rechtsgebieden waar voorwaardelijke goedkeuring voor het in de handel brengen werd verleend, zoals in de Europese Unie en Canada. Deze risico’s, onzekerheden en andere factoren zouden ertoe kunnen leiden dat daadwerkelijke resultaten aanzienlijk verschillen van die waarnaar wordt verwezen in de forward-looking statements. De lezer wordt gewaarschuwd dat hij niet moet rekenen op deze forward-looking statements. Deze en andere risico’s worden uitgebreid beschreven in Gilead's kwartaalverslag op Formulier 10-Q voor het eerste en het tweede kwartaal van 2010, zoals ingediend bij de U.S. Securities en Exchange Commission. Alle forward-looking statements zijn gebaseerd op informatie die momenteel beschikbaar is bij Gilead, en Gilead acht zich niet verplicht om dergelijke forward-looking statements te updaten.

Volledige Amerikaanse voorschrijfinformatie voor Cayston is beschikbaar op www.cayston.com.

Cayston is een geregistreerd handelsmerk van Gilead Sciences, Inc.

Bel voor meer informatie over Gilead het Gilead Public Affairs Department op 1-800-GILEAD-5 (1-800-445-3235) of bezoek www.gilead.com.

Neem in Europa voor medische informatie over Cayston of voor het opvragen van de Europese Samenvatting van de Productkenmerken contact op met Gilead’s EU Medical Information department op intlmed.info@gilead.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead Sciences, Inc.
Patrick O’Brien, investeerders, 650-522-1936

Nathan Kaiser, media, 650-522-1853

Ticker_symbol NASDAQ:GILD