Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 22 oktober 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 43

Geloof & een Hoop Liefde, maandag 25 oktober, 18.25 uur, Nederland 2 In elke aflevering van Geloof & 'n Hoop Liefde toont het programma drie portretten van bijzondere mensen die op inspirerende wijze de drie hoofdonderwerpen van het geloof vertegenwoordigen, namelijk Geloof, Hoop en Liefde.

Het liefdesverhaal van herderin Christien en haar bijzondere relatie voor haar schapen, gemekker en gedonder op de heide.

Erna is een dappere vrouw en runt een winkeltje en een cafeetje midden in een bejaardentehuis. Dit loopt erg goed totdat Erna een herseninfarct krijgt. Ze hoopt op een goede afloop.

En de kinderen uit deze groep 6 treffen het. Ze hebben een meester met twee passies, toneel en geloof! Hij speelt mee in de vijfjaarlijkse passiespelen die Tegelen elke keer weer op zijn kop zet. Dit jaar is de meest bijzondere rol voor hem weggelegd, namelijk die van Jezus.

Ingang Oost, maandag 25 oktober, 19.30 uur, Nederland 1 Sinds gisteren heeft Peter Zwier ineens last van erge buikpijn. Floor Hoogeveen meldt zich bij de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Ze is van de trampoline gevallen en heeft nu een zere elleboog. Meneer Veenhoven is met zijn rolstoel voorover gevallen op straat. Hij heeft verschillende schaafwonden. Tyrhone Meijer heeft bij een voetbalwedstrijdje een wond opgedaan aan zijn voet.

Het Familiediner, maandag 25 oktober, 22.10 uur, Nederland 1 'Jou herken ik met gesloten ogen', klonk het op de crematie van moeder. De familie De Ronde krijgt het nog steeds te kwaad als ze het nummer horen. Groot is dan ook de verrassing als niet alleen Bert van Leeuwen, maar ook volkszanger Bobby Prins voor de deur staat. Het doel: de familie vanavond weer samen aan het diner krijgen, want na het overlijden van moeder gaat het fout tussen broer en zussen De Ronde. Marian kan het niet verkroppen dat zij niet mee kon op vakantie naar Spanje, zus Els is het zat dat zij overal voor opdraait, broer Kees laat het allemaal koud en pa Willem ziet het allemaal verdrietig aan. Als de limousines arriveren, begint het verhaal pas. De gemoederen lopen hoog op. Wint vanavond de wrok of de warme herinneringen?

De Verandering, dinsdag 26 oktober, 18.25 uur, Nederland 2 Sjaak de Lijster heeft een moeilijke jeugd. Thuis kan hij niet aarden en op de basisschool wordt hij gepest. Als tegenreactie speelt Sjaak op de middelbare school de clown, gaat hij zelf pesten en wordt langzaamaan onhandelbaar. Sjaak wordt zelfs uit huis geplaatst en belandt in een kindertehuis. Hoewel hij hierna goed terechtkomt en een veelbelovende toekomst tegemoet gaat, blijft Sjaak zich anders voordoen dan hij is. Door een reis naar Zambia, die hij voor zijn werk als cameraman maakt, ziet hij in dat er iets moet veranderen.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Intensive Care, dinsdag 26 oktober, 19.30 uur, Nederland 1 Vechten voor genezing
Een portret van de afdeling Intensieve Zorg van VUmc, Amsterdam. Hier kunnen mensen na een ernstig ongeluk of zware operatie in leven worden gehouden, dankzij intensieve zorg en de modernste medische techniek.

XMIX, woensdag 27 oktober, 13.55 uur, Nederland 3
De goochelaar
XMIX wordt ingeschakeld om goochelaar Ribaldi te zoeken die opeens uit het theater verdwenen is. Toevallig is daar ook de jonge goochelaar Roboldi die aanbiedt zijn show wel te willen spelen. Maar Roboldi palmt Xena helemaal in, tot grote irritatie van Dax en Exel. Samen gaan ze op onderzoek, heeft de jonge goochelaar er soms meer mee te maken?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Hoedoejijdat.nu, donderdag 28 oktober, 24.00 uur, Nederland 2 Ik ben Karianne, getrouwd met Andries en samen hebben we een prachtige dochter van 2, Silja. Al in mijn kindertijd had ik overal in mijn lijf klachten, maar pas op mijn 23e werden er fibromyalgie (een vorm van reuma) het hypermobiliteitssyndroom en bekkeninstabiliteit geconstateerd. In het verleden werkte ik met veel plezier als leidster op een kinderdagverblijf, maar door de altijd aanwezige pijn en hevige vermoeidheid heb ik dat helaas moeten opgeven. Dankzij wilskracht en levenslust doe ik nog altijd zoveel mogelijk zelf. Maar ook al ben ik een heel positief en blij mens, er zijn ook momenten dat ik het moeilijk vind om ziek te zijn. Toen ik mijn baan moest opgeven bijvoorbeeld. Of als ik niet zelf met Silja naar de speeltuin kan. En daarom is mijn vraag: hoe kan ik toch zoveel mogelijk uit mijn leven halen als mijn lijf het laat afweten?

Met deze vraag van Karianne begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij Karianne op bezoek Hij heeft een dvd met tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Karianne gaat in deze aflevering aan de slag met haar creativiteit en muzikaliteit met aan het eind een bijzonder geslaagd resultaat!

Ondertussen vraagt Mirjam Bouwman op straat aan mensen of zij iemand kennen met vergelijkbare klachten als Karianne en hoe zij daar mee om gaan.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 29 oktober, 14.40 uur, Nederland 3 Aardig
Elly vertelt over Samuel die een koning moet kiezen. Wie is de beste koning? De sterkste? Of de aardigste? Dop vindt dat Kurk koning moet worden, want hij is de sterkste. Maar dan moet Kurk wel oefenen met vechten. Gelukkkig zit de wiebelwagen vol met jongens om mee te vechten. Maar dan komt een vader langsrijden op zijn motor. Oeps, hij ziet er wel heel sterk uit... En hij vindt het niet leuk dat Kurk met zijn zoontje vecht...

De Dorpsdokter, vrijdag 29 oktober, 19.27 uur, Nederland 1 De heer Van Oort zit onder de moedervlekken en na het zien van een uitzending van 'De Dorpsdokter' maakt hij zich wat ongerust. Dokter Rosemarie kijkt hem grondig na. Mevrouw Hessel komt bij Piet, omdat zij opnieuw de top van een wattenstaafje in haar oor heeft zitten. Die gaat er niet zo makkelijk uit. Desi komt bij Roelof, omdat zij last heeft van haar amandelen.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 30 oktober, 9.30 uur, Nederland 3 In 28 seconden een patatje met mayonaise opeten? In de achtbaan wordt het getest! Hoe kan je er voor zorgen dat je eigen leven luxer wordt? Klaas en het testteam maken onder andere een flatscreen en een bubbelbad. De jongens en meiden strijden om de beste tv-presentator. Wil je weten hoe een filmgevecht wordt opgenomen? In deze aflevering wordt er een echt filmgevecht nagespeeld. Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 30 oktober, 17.55 uur, Nederland 2 Stoom in Duitsland
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In Saksen in het vroegere Oost-Duitsland maken we drie winterse stoomritten. Bij Fichtelberg van Cranzahl naar Oberwiessental, met 'Der Wildern Robert' van Oszchats naar Mageln en bij de Tjechische grens van Zittau naar Obyin.

Nederland Zingt, zaterdag 30 oktober, 18.30 uur, Nederland 2 Johannes de Heer heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nog dagelijks worden zijn liederen gezongen in kerken en huisgezinnen. Hij was ook degene die Nederland wakker schudde en op de komst van Jezus Christus wees. Hij is vooral ook bekend geworden door de uitgave van evangelische liederen in de naar hem genoemde zangbundel. Hij kreeg kritiek op de zangbundel, deze was in literair en muzikaal opzicht onder maat, zei men. Johannes de Heer was gericht op 'de eenvoudigen'. 'Gods kudde bestaat niet uit giraffen, maar uit schapen die Zijn hand wil weiden. U hangt echter de korf met voedsel zó hoog dat een eenvoudig schaap er onmogelijk bij kan' wierp hij zijn critici voor de voeten. Deze uitzending is speciaal gewijd aan de liederen uit zijn bundel.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 31 oktober, 9.00 uur, Nederland 1 Deze zondag staat in het teken van hervormingsdag. Het is dan namelijk 493 jaar geleden dat met Maarten Luther de Reformatie op gang kwam. Vandaag staat de ontmoeting met Herman Selderhuis centraal. Hij is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn en gespecialiseerd in de Reformatie. Ook is hij directeur van Refo 500, de stichting die de grootse viering van 500 jaar Reformatie voorbereidt. In deze uitzending vertelt Herman aan ds Arie van der Veer, waar zijn liefde voor de Bijbel, geschiedenis en Reformatie vandaan komen. Het wordt een zeer persoonlijk verhaal over zijn jeugd en schooljaren in Enschede. Uiteindelijk brengt het verhaal Herman en Arie verrassend genoeg in de synagoge van Enschede. Daar staat Herman stil bij de actuele betekenis van de Reformatie, die wereldschokkende gebeurtenis van bijna 500 jaar geleden. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 31 oktober, 14.45 uur, Nederland 3 Beat it
De Bijbel zegt: 'Wie zichzelf bedwingt is sterker dan de winnaar'. Spreuken 16:32 Bram heeft ADHD. Hij vindt het niet zo erg. Het geeft hem een sterk gevoel. En dat heeft hij nodig, hij wil als zanger in de schijnwerpers staan. Vandaag heeft hij een belangrijke auditie. Natuurlijk moet hij zijn pillen slikken, anders wordt hij zo hyper dat hij zichzelf niet meer in de hand heeft. Maar zonder pillen voelt Bram zich veel zekerder op het podium. Zal hij zijn pillen wel nemen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep