Koude sanering door razendsnelle korting op hulp

24/10/2010 17:37

Oxfam Novib

LET OP: EMBARGO maandag 25 oktober 00:00 uur

Koude sanering door razendsnelle korting op hulp.

Oxfam Novib: wentel economische crisis niet af op armste landen.

25 oktober 2010, Den Haag. Morgen bespreekt de Tweede Kamer de bezuinigingsplannen van het nieuwe Kabinet Rutte-Verhagen. Oxfam Novib vindt dat het nieuwe kabinet de geplande bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking onverantwoord snel invoert. De totale bezuiniging van bijna 900 miljoen euro dient al binnen twee jaar gerealiseerd te zijn. Komend jaar (2011) moet er al 500 miljoen euro geschrapt worden; dwars door bestaande programma's en verplichtingen heen.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib, stelt: "Voor 500 miljoen euro kan Nederland hooguit 5 kilometer snelweg aanleggen of 8 JSF-jachtvliegtuigen kopen. Maar 500 miljoen euro minder in Afrika betekent bijvoorbeeld een streep door 500.000 nieuwe klaslokalen of 7,7 miljoen Aidsbehandelingen. Dat er bezuinigd wordt is al pijnlijk, maar het enorme tempo waarin deze harde ingreep plaatsvindt, dwingt tot het openbreken of zelfs tot het compleet ontmantelen van lopende ontwikkelingsprogramma's. Dat is niet alleen slecht donorschap, maar leidt ook tot regelrechte kapitaalvernietiging ".

Oxfam Novib dringt er bij Kamer en kabinet op aan dat op zijn minst de bezuiniging stapsgewijs wordt ingevoerd; net als op andere beleidsterreinen gebeurt. Farah Karimi: "Neem geen twee, maar vier jaar de tijd om de bezuiniging stapsgewijs te halen; want dubbel zo snel bezuinigen; vermenigvuldigt de pijn".

Bovendien is het nog maar de vraag of het bij de genoemde bedragen blijft. Oxfam Novib vreest dat het budget voor Ontwikkelingssamenwerking verder vervuild gaat worden. Want het kabinet wil uitgaven aan klimaat, militaire vredesmissies (de politiemissie in Afghanistan), opvang van teruggestuurde AMA's en de Wereldomroep uit dit budget betalen. Dit betekent een nog grotere aanslag op de aller armsten in de wereld.

"De economische crisis confronteert Nederland met een enorme uitdaging. Dat leidt tot pijnlijke keuzes, waarbij het belangrijk is dat het kabinet de zwaksten in Nederland ontziet", zegt Karimi, "Maar laten we dan ook niet de fout maken om de crisis af te wentelen op de aller armsten in de wereld. Zij werden immers al zwaar getroffen door de financiële crisis. Eerst omdat de economische groei in hun eigen land teniet werd gedaan en in het jaar daarna, doordat Nederland 600 miljoen minder te besteden had aan hulp. Laat de armsten niet voor de derde keer de dupe worden."

"Ontwikkelingssamenwerking is geen liefdadigheid", zo stelt Karimi. "Het is een combinatie van rechtvaardigheid en welbegrepen eigen belang. Ieder mens heeft recht op onderwijs, op zorg en veiligheid. Dat is een universeel principe en dat moeten we nu niet verwaarlozen omdat het ons minder goed gaat. En laten CDA en VVD niet vergeten dat zij als regeringspartijen - ook al in vorige kabinetten - financiële beloften hebben gedaan voor het behalen van de Millenniumdoelen."