Ingezonden persbericht


Topsport in Amersfoort/Enecotour 2012

Datum: 25 oktober 2010

Topsport in Amersfoort

Geachte leden van de Gemeenteraad van Amersfoort,

De stichting Wielerpromotie Amersfoort (SWPA) wil u langs deze weg informeren over de plannen om de proloog van de Enecotour in 2012 naar onze stad te halen. Hoewel de peiling die morgenavond op uw programma staat ons inziens niet gaat over de keuze welke topsportevenementen de Gemeente Amersfoort gaat ondersteunen, maar om het eventueel beschikbaar stellen van een jaarlijks budget, lijkt het ons toch belangrijk om u als raad juist op dit moment te informeren over de plannen van de SWPA.

SWPA heeft in 2009 tijdens het feestjaar Amersfoort 750 de afsluitende tijdrit van de Enecotour naar Amersfoort gehaald. Dit evenement was zeer succesvol en heeft een dag lang de topwielerprofs uit binnen- en buitenland naar onze stad gehaald. Wielrenners die men van dichtbij kon aanschouwen en aanspreken. Dat is ook het meest kenmerkende van de Wielersport. De renners kun je bij wijze van spreke nog aanraken.

3 dagen Topsport in de stad
Voor 2012 is SWPA in gesprek met Golazo, de organisatie van de ronde om de proloog naar Amersfoort te halen. Dit wordt in wielerland gezien als de hoofdprijs onder de etappes. De proloog staat er namelijk voor garant dat de Enecotour maar liefst 3 dagen lang in de stad is. Op de eerste dag is de ploegenpresentatie. Deze ploegenpresentatie willen wij op de het Lieve Vrouwekerkhof laten plaatsvinden. Deze presentatie zullen wij omlijsten met een randprogramma met artiesten voor jong en oud. De tweede dag is de proloog zelf. Een korte tijdrit van 4 à 5 kilometer waar de renners één voor één zullen passeren. Dit zorgt ervoor dat er de hele middag renners te zien zijn op het parcours en bij de start- en finishplekken. Op dit moment denkt SWPA eraan om deze proloog in Vathorst te laten plaatsvinden. Dit heeft niet alleen voordelen op het gebied van de promotie van Vathorst als groeiwijk van Amersfoort, maar ook de "overlast" voor de binnenstad wordt hiermee vermeden. Dit jaar organiseer de hoofdsponsor Eneco voorafgaand aan de proloog fietsworkshops en een dikke bandenrace voor de jeugd met bekende wielrenners als Leontien van Moorsel en Michael Boogerd. Eneco geeft aan deze activiteiten om de komende jaren te willen organiseren en mogelijk zelfs uit te bouwen. De derde dag staat de start van de derde etappe op het programma en maakt het peloton nog één keer een doorgang door de stad om vervolgens naar een andere plaats te rijden. Dit betekent dat Amersfoort 3 dagen lang in de belangstelling staat met veel aandacht van de pers en live tv-uitzendingen vanuit de stad. In de week voorafgaand aan het evenement vindt er bovendien een persconferentie in de stad plaats, daarmee halen we dus 4x dagen het nieuws.

Leergeld
SWPA heeft met de organisatie van de slotetappe in 2009 veel ervaring en kennis opgedaan met het organiseren van een dergelijk evenement. In 2009 is één en ander zeker niet vlekkeloos verlopen en daardoor is er veel leergeld betaald en is het evenement destijds duurder uitgevallen dan noodzakelijk was geweest. Er is inmiddels uitvoerig geëvalueerd en op basis van al deze gesprekken en onze ervaringen is er nu een goed doortimmerd plan de campagne opgesteld. Hierbij is vooral ook gekeken naar de kosten van de operatie. Er is reële begroting opgesteld waarin de kosten flink zijn geoptimaliseerd.

Buitenkans
De gesprekken met Golazo zijn inmiddels in volle gang. Amersfoort heeft de unieke buitenkans om in 2012 de proloog naar zich toe te halen. Tijdens de proloog van de editie van dit jaar waren vertegenwoordigers van de stichting Topsport Amersfoort en van de stichting Citymarketing aanwezig om de sfeer te proeven. Ook zij kregen van tourbaas Rob Discart te horen dat Amersfoort in 2012 een goede kans maakt. Voor de proloog hebben zich naar verluid ook al andere plaatsen gemeld, maar Amersfoort heeft de beste papieren omdat zij zich als eerste heeft gemeld en omdat de tourorganisatie erg tevreden is over de samenwerking met Amersfoort.

En / En
In de 15e stad van Nederland met ruim 140.000 inwoners moet het volgens SWPA mogelijk zijn om dergelijk volksfeest te organiseren en absolute topsport naar de stad te halen en daarnaast ook gewoon de breedtesport te blijven ondersteunen. SWPA is niet erg blij met de in de pers gesuggereerde tegenstelling tussen Enecotour en de Marathon. Amersfoort verdient beide evenementen.

Om alvast een indruk te krijgen verwijzen wij graag naar www.enecotour.com.




Ingezonden persbericht