Fitness & Health Benelux 2010 in teken van relatiebeheer

Publicatiedatum: 25-10-2010

Fitness & Health Benelux 2010, de jaarlijkse vakbeurs voor fitnessondernemers, fysiotherapeuten en personal trainers, realiseerde vorig weekend een kleine groei in bezoekersaantallen. Hoewel het wennen was, een nieuw concept met aangepaste openingsdagen en openingstijden, wist de beurs ruim 7.800 bezoekers aan zich te binden, 2% meer dan in 2009. Bezoekers waren tevreden over de kwaliteit van het aanbod, voor exposanten was het langzame herstel van de economische crisis nog wel voelbaar. Fitness & Health Benelux vond plaats van 14 tot en met 16 oktober in Jaarbeurs Utrecht.

Erik Heemskerk, Project Manager Fitness & Health Benelux, kijkt tevreden terug op de behaalde resultaten. "We hebben meer bezoekers weten te trekken terwijl we minder deelnemers hadden. Dat is, zeker in deze tijd, een heel mooi resultaat. Ook hebben we veel positieve geluiden gehoord over de nieuwe opzet, de sfeer en de kwaliteit van het inhoudelijk programma". Yildiz van Essen, Personal Trainer bij Gymfit Deventer onderschrijft de analyse van Heemskerk. "De beurs is overzichtelijk en ik vind het aanbod tot dusver goed, ook al is het wel wat kleiner dan vorig jaar. De beurs bezoeken is eigenlijk altijd wel de moeite waard, want je doet er altijd wel inspiratie en één of meerdere goede contacten op."

Investeringsbereidheid
Tegelijkertijd concludeert Heemskerk dat de markt het momenteel nog wel moeilijk heeft. "De algemene tendens die we hebben waargenomen is dat exposanten de beurs minder positief hebben ervaren ten opzichte van vorig jaar. De heersende perceptie is voor Heemskerk wel verklaarbaar. "Leveranciers hebben in 2009 en 2010 veel omzet moeten inleveren, hebben de crisis gevoeld. Nu het herstel zich aandient, waren de verwachtingen van de beurs hooggespannen. Dat blijkt nog iets te vroeg te zijn; de investeringsbereidheid in de markt is gewoon nog niet op orde. En dat zie je terug op de vloer, grote investeringen worden nog steeds op de lange baan geschoven." Gelijktijdig merkt Heemskerk op dat exposanten wel tevreden waren over de kwaliteit van de bezoekers. Ed Kruythof van Technogym beaamt dit: "Ik ben tevreden met de kwaliteit van de beurs, de kwantiteit was voor mijn gevoel echter wel wat minder goed. Alhoewel serieuze klanten wel langer de tijd namen op de stand, en dat was weer positi
ef."

Focus op relatiebeheer
De terughoudendheid met betrekking tot investeren heeft volgens Heemskerk gevolgen voor het karakter van het evenement. "De beurs stond dit jaar voor veel mensen meer in het teken van relatiebeheer, elkaar ontmoeten en contacten onderhouden in plaats van oriëntatie op investeringen." Voor Heemskerk is de waarde van de beurs als platform voor de markt niet verminderd. "We hebben groei weten te realiseren, zij het bescheiden, maar dit bewijst wel dat de markt een duidelijke behoefte heeft aan een jaarlijkse centrale ontmoetingsplek. En dat is mooi, want op deze manier kunnen wij als beursorganisatie ook een steentje bijdragen aan het herstel van de markt."

Nieuw concept
Op de beursvloer was dit jaar ruimte voor een hoop nieuwe initiatieven. "We hebben een heel nieuw concept neergezet, met vernieuwde openingstijden, een sterk inhoudelijk programma en ook hebben we twee avondopeningen geïntroduceerd", vertelt Heemskerk. "Hoewel de avondopeningen helaas niet datgene hebben gebracht waar we op gehoopt hadden, werd het concept, met openingsdagen van donderdag tot en met zaterdag in plaats van vrijdag tot en met zondag, wel zeer positief ontvangen. Zo was de spreiding van de bezoekersaantallen bijvoorbeeld evenwichtiger dan vorig jaar. Waar voorheen de vrijdag heel erg goed liep en het daarna inzakte, bleven de bezoekersaantallen nu drie dagen stabiel, waardoor er op alle dagen aanloop op de stands was."

Ook het uitgebreide inhoudelijk programma werd succesvol ontvangen door het publiek. Vooral het Oswin PT paviljoen, van de gelijknamige Personal Trainer Oswin Beingsick was een doorslaand succes. Oswin Beingsick vertelt hierover: "Wat een gave ervaring om op de beurs lezingen te geven. De lovende reacties van de bezoekers waren op zijn zachtst gezegd overweldigend. Zelfs mijn mailbox staat vol met reacties!" Maar ook de lezingen in het fysiopaviljoen, het Fitness & Health - en het HDD theater trokken volle zalen. Erik Heemskerk ziet de toekomst voor de Fitness & Health Benelux dan ook positief tegemoet. "Zestig procent van de stands staat inmiddels al weer in optie en de grote merken staan hier al weer bij. Ook gaan we volgend jaar weer terug naar twee hallen. Op deze manier kunnen we groei weer mogelijk maken." Over de openingstijden is hij duidelijk. "De dagen blijven hetzelfde, de avondopeningen moeten we eerst nog maar eens goed gaan evalueren".

.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,