Ingezonden persbericht


Onderzoek NKI-AVL richt zich steeds meer op personalized medicine

Eigenschappen van de tumor steeds vaker leidend voor juiste behandeling

Amsterdam, 25 oktober.- Het onderzoek dat plaatsvindt in het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam richt zich steeds meer op personalized medicine. Door wetenschappelijk onderzoek is het steeds vaker mogelijk om de kenmerken van de tumor van de desbetreffende patiënt te bepalen. Als deze kenmerken vastgesteld zijn, kan de behandeling hierop aangepast worden. Onderzoekers van het NKI-AVL verwachten dat het over 10 tot 15 jaar niet meer leidend is waar de tumor zich in het lichaam bevindt, maar de vraag welke eigenschappen de tumor heeft en voor welke behandeling deze het meest gevoelig is.

Twee voorbeelden
Een voorbeeld van personalized medicine, waarbij gekeken wordt naar de eigenschappen van de tumor, is de zogenaamde MammaPrint bij borstkanker. Hierbij is het mogelijk om aan de hand van de tumor te bepalen hoe groot het risico is dat de tumor terugkeert. Bij een hoog risico worden de vrouwen na een operatie nog behandeld met chemotherapie. Bij een laag risico blijft hen die zware nabehandeling bespaard. Een ander voorbeeld is het onderzoek naar de werking van het medicijn tamoxifen. Vrouwen met een bepaald type borstkanker worden vaak behandeld met tamoxifen. Bij een deel heeft dit geen effect. De tamoxifentest moet uitwijzen bij welke vrouwen dit medicijn wel of niet werkzaam zal zijn. Op voorwaarde dat de financiering van dit onderzoek rondkomt, kan dit onderzoek begin 2011 van start gaan, waarbij de test voor het eerst op patiënten van het NKI-AVL zal worden toegepast.

Nieuwe apparatuur
Verder wordt het steeds duidelijker dat bepaalde mutaties in het tumor-DNA sterke voorspellende waarde hebben voor de reactie op verschillende doelgerichte kankertherapieën. Zo is een mutatie in het zogenaamde EGFR-gen voorspellend voor gunstige reactie op het geneesmiddel Erlotinib, terwijl mutatie in het zogenaamde KRAS-gen in darmkanker voorspellend is voor resistentie tegen Cetuximab. Om mutaties in tumor-DNA op grote schaal te gaan testen heeft het NKI-AVL recent kostbare nieuwe apparatuur aangeschaft om de aanwezigheid van specifieke mutaties in tumor-DNA snel en nauwkeurig te kunnen bepalen. Wij verwachten dat het gebruik van mutatieanalyse als leidraad voor het kiezen van de optimale therapie voor de individuele patiënt de komende jaren sterk zal toenemen.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting van het NKI-AVL, Daniëlle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker. Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk. In 2013 zal ook het Nationaal Kinder Oncologisch Centrum (NKOC), dat als doel heeft een topziekenhuis voor kinderen met kanker in Nederland te worden, op het terrein van het NKI-AVL worden gebouwd. Onderzoek naar en behandeling van kinderkanker zullen hier op één plaats samenkomen.