OVAM verwelkomt OESO-conferentie: "Sustainable Materials Management"

25/10/2010 14:50

OVAM

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM verwelkomt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) van 25 tot 27 oktober 2010 in Mechelen voor het eerste "Global Forum on Sustainable Materials Management" (duurzaam materialenbeheer). Tijdens dit congres bespreken meer dan 180 deelnemers van overheden, bedrijven, ngo's en kennisinstellingen uit bijna 40 landen maatregelen om te evolueren van een 'end-of-pipe'-afvalbeleid naar een duurzaam materialenbeleid, gericht op de hele levenscyclus van materialen. Hamvraag is welke kansen we als samenleving moeten grijpen om onze economie te vergroenen en te innoveren om voorbereid te zijn op een toekomst met alsmaar schaarser wordende grondstoffen?

Duurzaam materialenbeheer is broodnodig

Dat de OESO voor haar eerste Global Forum on Sustainable Materials Management in onze regio neerstrijkt, is geen toeval! Vlaanderen is een koploper op vlak van afvalrecyclage. Meer dan 72% van ons huishoudelijk afval wordt selectief ingezameld en gerecycleerd. 63% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt een nieuw leven in een biologische of in een (hoog-)technologische kringloop. (OVAM 2010, cijfers voor het jaar 2008) Zonder meer mooie cijfers, het gemiddelde van de EU 27 schommelt bijvoorbeeld rond de 44%. (Eurostat 2009, cijfers voor het jaar 2006) En toch moeten we verder durven kijken. Het klassieke afvalbeleid bereikt stilaan zijn grenzen. De vraag 'hoe kunnen we afvalstoffen zo goed mogelijk beheren?' moet dan ook plaats maken voor de vraag 'hoe kunnen we materialen -ongeacht of dit nu grondstoffen, producten of afvalstoffen zijn- zo efficiënt en milieuverantwoord mogelijk inzetten?'.

Natuurlijke rijkdommen worden steeds schaarser en dus kostbaarder. Zeker voor een kleine, grondstoffenarme regio als Vlaanderen is het in die context cruciaal om duurzaam om te gaan met de schaarse middelen en materialen die voorhanden zijn om aan onze maatschappelijke behoeften te voldoen zonder de draagkracht van onze planeet te overschrijden. Dat hierin ook economische opportuniteiten schuilen om onze economie te vergroenen en te innoveren, bewijzen zes Vlaamse bedrijven (Desso, Apparec, Indaver-Ivarem, Ecover, Umicore & Stora Enso Langerbrugge) die van materialenbeheer of cradle-to-cradle-productie hun core-business gemaakt hebben.

Zij mogen tijdens deze driedaagse een bezoek van de OESO-delegatie verwachten.

Europees kader

De organisatie van dit OESO-congres sluit uiteraard nauw aan bij het thema duurzaam materialenbeheer dat Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege tijdens het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad prominent op de agenda geplaatst heeft. Met dit congres wil de OVAM het internationale debat rond duurzaam materialenbeheer verder voeden en Vlaamse realisaties en voorbeelden in de kijker plaatsen. In 2011 publiceert de Europese Commissie een 'strategic agenda for a resource efficient European economy by 2020'. De OESO, de OVAM en minister Schauvliege zijn er van overtuigd dat duurzaam materialenbeheer een sleutelbijdrage kan leveren aan deze strategie.

OVAM neemt voortouw

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM neemt in Vlaanderen het voortouw om het klassieke afvalstoffenbeheer te transformeren tot een duurzaam materialenbeheer. Enkele initiatieven die deze transformatie de volgende jaren gestalte moeten geven:

*In de loop van het volgende jaar zal het afvalstoffendecreet uit 1981 hervormd worden tot een materialendecreet. Dit decreet moet de nieuwe filosofie uitdragen dat afvalstoffen onze grondstoffen van morgen zijn en de discriminatie tussen primaire en secundaire grondstoffen helpen wegwerken.

*We ondersteunen milieuverantwoorde consumptie. Als overheid geven we het goede voorbeeld door tegen 2020 voor 100% milieuverantwoord aan te kopen. En we werken samen met de distributiesector om het aanbod aan milieuverantwoorde producten te verhogen.

*We zetten in op eco-efficiëntie en eco-design met als doel de milieu-impact van onze productieactiviteiten te doen dalen én bedrijfsleiders en ontwerpers ervan te overtuigen dat 'groen' ook economisch rendabel is. De OVAM ondersteunt bedrijven bij het identificeren en doorvoeren van eco-efficiëntie verbeteringen in hun productieprocessen, biedt aan productontwerpers een hulpmiddel -de Ecolizer- aan dat toelaat om de ecologische 'rugzak' van een product te bepalen, reikt Eco-design Awards uit en promoot eco-design in het voortgezet onderwijs.

*Samenwerking is cruciaal. De OVAM lanceert ketenbeheerprojecten om samen met alle actoren uit een bepaalde materiaalketen -van grondstoffenleverancier, over producent, distributeur en consument, tot afvalverwerker- de kringloop beter te sluiten. Dergelijke projecten zijn inmiddels gestart voor de gipssector en de tapijtindustrie.

*Duurzaam materialenbeheer veronderstelt niet alleen technologische innovatie. Het vergt ook structurele veranderingen in ons socio-economisch systeem. Dergelijke systeeminnovatie willen wij bevorderen via Plan C, het Vlaams Transitienetwerk Duurzaam Materialenbeheer. Plan C brengt pioniers uit het bedrijfsleven, het middenveld en de overheid samen die de omslag naar een duurzaam materialenbeheer willen helpen initiëren en vorm geven.

Meer info over het OESO-congres

Het OESO 'Global Forum on Sustainable Materials Management' loopt van maandag 25 oktober tot en met woensdag 27 oktober in de Mechelse Lamot-site. Tijdens deze driedaagse worden meer dan 180 afgevaardigden (overheden, bedrijven, NGO's, -) verwacht uit bijna 40 landen.

Meer info kan u vinden op:

www.oecd.org/environment/gfenv

Contact:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel