Ceraprijs Vlaams Jeugdwelzijnswerk: de drie nominaties zijn bekend

25/10/2010 14:50


De jury nomineerde op 12 oktober 2010 drie initiatieven:

Jongerenwerking vzw Recht-Op

Dit sociaal-cultureel project gaat over vriendschap en jezelf zijn. In samenwerking met Stampmedia/VideAntz werkte de jongerenwerking op een laagdrempelige manier met film en foto. Verschillende thema's uit de leefwereld van de jongeren kwamen aan bod, met als eindresultaat een fotoreportage en een kortfilm. Dit is een voorbeeld van hoe je samen een proces kan afleggen van uitwisselen, durven en doen. Hier komen jongeren aan het woord op een andere manier dan zij/wij gewend zijn.

Jongeren Actieplatform vzw D'Broej

Jongeren uit kansarme buurten spelen actief en op een positieve manier een rol om dingen te doen veranderen in hun wijk. Tijdens een Actieweek kunnen jongeren nadenken over hun leefwereld en de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Tegelijkertijd krijgen ze de gelegenheid om er iets aan te doen. Op een toonmoment kunnen de jongeren hun thema's aankaarten bij politici, pers en middenveld. Participatief werken betreft hier enerzijds het engagement van de jongeren t.a.v. de organisatie D'Broej, maar ook het engagement van de jongeren t.a.v. de bredere maatschappij.

KAJ vzw - Interimactie

Alles startte met het opzetten van lokale actieprocessen met jongeren rond interimwerk, namelijk 'Interimalarm' in Oostende en 'Pinokkio Interim' in Ieper. Doel is om de moeilijkheden, die vooral minder hoogopgeleide jongeren bij het zoeken naar werk ondervinden, bekend te maken. Zo wil men de manier veranderen waarop de bevoegde instanties en de verschillende beleidsmakers jongeren steunen bij hun zoektocht naar werk.

In het juryverslag krijgt ook nog een andere werking een eervolle vermelding, namelijk het jongerencentrum 't Salon van CAW Regio Brugge, waar een binnenschip werd verbouwd tot een ontmoetings- en vormingsruimte.

Wat is de Ceraprijs van het Vlaams Jeugdwelzijnswerk?

Met de jaarlijkse Ceraprijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge aandacht voor de situatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Het gaat om kinderen en jongeren die om uiteenlopende redenen riskeren om gekwetst te worden in hun contacten met maatschappelijke instituties zoals het onderwijs, de hulpverlening of de wereld van de arbeid. De Ceraprijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk wil aan de werkingen met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren de nodige bekendheid geven. Door bestaande projecten in dit jeugdwelzijnswerk in de kijker te zetten. Zo werken we aan een positieve beeldvorming én identiteitsvorming, zowel voor de jongeren als voor het werkveld.

De Ceraprijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk is ontstaan uit de samenwerking tussen Cera en Uit De Marge. Uit De Marge beoogt de emancipatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren via jeugdwerk en jeugdbeleid. Uit De Marge ondersteunt in de eerste plaats een 120-tal lokale werkingen met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (WMKJ's). WMKJ's werken meestal ook met de ouders van de jongeren en met hun woonomgeving. Zij bieden een zinvolle vrijetijdsbesteding en leggen met hun doelgroep een empowerend en emancipatorisch traject af. Ze slaan ook bruggen naar andere levensdomeinen waarin hun doelgroepen kwetsingen riskeren (onderwijs, welzijn, arbeid-).

Wanneer weten we wie dé Ceraprijs wegkaapt? En wat wint die allemaal?

De Ceraprijs wordt uitgereikt op het congres van Uit De Marge op dinsdag 23 november om 11.30u in De Schelp (Vlaams Parlement in Brussel). De laureaat van de Ceraprijs gaat naar huis met 2.500 euro met daarbovenop ook nog een cheque voor een artistiek-cultureel aanbod. De laureaat draagt gedurende één jaar de titel "Jeugdwelzijnswerk van het Jaar". De twee andere genomineerden krijgen een financiële aanmoediging van 500 euro. Journalisten zijn op dit congres uiteraard van harte welkom! Schrijf je in op www.uitdemarge.be of via mail naar Hanne@uitdemarge.be.

Met de drie genomineerden wordt een videoclip gemaakt waarbij de werkingen zichzelf kunnen voorstellen. Voor de productie van de clips werken Cera en Uit De Marge samen met het jongerenpersagentschap Stampmedia dat instaat voor de productie.

Contactpersonen:

Uit De Marge vzw

- Robert Crivit (coördinator)

- Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel

- www.uitdemarge.be

- Tel: 0477 59 42 31

Cera

- Carmen Mathijssen (programmacoördinator maatschappelijke projecten)

- Philipssite 5 b 10, 3001 Leuven

- www.cera.be

- Tel: 016 27.96.84

Wie is Cera nu ook alweer?

Cera is een coöperatie van zo'n half miljoen vennoten en investeert samen met hen op financieel en maatschappelijk vlak. Cera investeert in de samenleving via maatschappelijke projecten, op regionaal, nationaal en internationaal vlak. Meer info is te vinden via: www.cera.be. Wil je graag een interview met Carmen Mathijssen (Cera), Robert Crivit (Uit De Marge) of met één van de genomineerden? Laat het ons weten

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel