Persbericht

Adobe brengt AIR-applicaties naar nieuwe schermen
Adobe AIR 2.5 voor televisies, mobiele apparaten en desktops beschikbaar en introductie Adobe InMarket

Amsterdam, 25 oktober 2010 ­ Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) introduceert vandaag Adobe® AIR® 2.5. De software is beschikbaar voor televisies, tablets, smartphones en desktop-besturingssystemen. AIR is een kerncomponent van het Adobe Flash® Platform en helpt ontwikkelaars met gebruik van bestaande programmeercode standalone applicaties te ontwikkelen voor verschillende apparaten en platformen. Adobe AIR biedt nu ondersteuning voor smartphones en tablets die draaien op Blackberry Tablet OS, Android(TM) of iOS en verschillende desktop-besturingssystemen, waaronder Windows®, Macintosh en Linux®. Bovendien zal Samsung als eerste televisiefabrikant ondersteuning voor Adobe AIR 2.5 bieden op de Samsung SmartTV-serie. Verder zullen Acer, HTC, Motorola, RIM, Samsung en anderen de runtime naar verwachting nog later dit jaar en begin 2011 voorgeïnstalleerd meeleveren op smartphones.

Voor de creatie van standalone applicaties met Adobe AIR kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van vertrouwde tools zoals Adobe Flash® Professional CS5, Adobe Flash Builder(TM) en Flex. In Android Market, Intel AppUp Center en Apple's App Store zijn inmiddels al honderden AIR-applicaties beschikbaar. In aanvulling op Adobe AIR 2.5 heeft Adobe ook Adobe InMarket gelanceerd. Met deze nieuwe dienst kunnen ontwikkelaars hun applicaties eenvoudig via app stores verkopen en distribueren voor verschillende typen apparaten van onder meer Acer en Intel. Adobe InMarket draait op de achtergrond en stelt eindgebruikers in staat om applicaties direct vanuit een app-omgeving voor het specifieke toestel te downloaden. Ga voor meer informatie naar Adobe InMarket .

"Met de release van AIR 2.5 kunnen meer dan 3 miljoen Flash-ontwikkelaars een enkele game of applicatie bouwen en deze eenvoudig verpreiden via verschillende app stores en apparaten", zegt David Wadhwani, senior vice president, Creative and Interactive Solutions Business bij Adobe. "Dit is een grote stap vooruit voor ontwikkelaars die rijke applicaties willen bouwen. Zij hoeven niet langer extra kosten te maken voor het afzonderlijk ontwikkelen van applicaties voor ieder platform of apparaat. "

AIR 2.5 maakt rijke applicatie-ervaringen mogelijk via een aantal nieuwe features, waaronder ondersteuning voor accelerometer, camera, video, microfoon, multi-touch en gestures. Ondersteuning voor geo-locatie stelt ontwikkelaars in staat om locatie-gebaseerde applicaties en diensten te ontwikkelen. AIR 2.5 kan tevens reguliere browser-besturing binnen de applicatie weergeven. Dit maakt de integratie van HTML- en SWF-content mogelijk. Met SQLite-ondersteuning kunnen ontwikkelaars eenvoudig databases in een AIR-applicatie opslaan. Verder wordt hardware-acceleratie voor Adobe AIR ondersteund door alle grote silicon-partners, onder wie Broadcom Corporation, Intel, NVIDIA, ST Microelectronics, Trident, Texas Instruments en Qualcomm.

Partner Feedback
"De HTC Experience is er op gericht om onze klanten een bijzondere ervaring te bieden en het toevoegen van Flash Player 10.1 aan een groot aantal van onze telefoons, waaronder de Droid Incredible by HTC, HTC Evo4G en de HTC Desire, versterkt deze ervaring", zegt John Wang, chief marketing officer, HTC Corporation. "We zijn verheugd dat we een geweldige telefoonervaring en de gezamenlijke resultaten van de miljoenen AIR-ontwikkelaars wereldwijd aan de HTC-klanten kunnen bieden."

"Als partner van Adobe zijn we blij dat gebruikers de kans krijgen om gebruik te maken van AIR-applicaties en -content op onze apparaten", zegt Christy Wyatt, corporate vice president, software and services product management bij Motorola. "Sinds juli hebben we zeven Android-gebaseerde smartphones met Flash Player 10.1-ondersteuning aangekondigd, inclusief de eerste telefoon met Flash out-of-the-box. AIR 2.5 vormt de perfecte aanvulling op Flash Player. Het geeft klanten de vrijheid om te kiezen tussen rijke content-ervaringen binnen en buiten de browser."

"De BlackBerry Tablet OS biedt ontwikkelaars een sterk geoptimaliseerd en flexibel platform dat Adobe AIR integreert met audio-, video- en grafische optimalisaties van hoge kwaliteit en ondersteuning biedt voor een WebView class en native C++ extensies", zegt Tyler Lessard, VP Global Alliances & Developer Relations, Research In Motion. "Door nauwe integratie met Adobe-tools in te bouwen in onze BlackBerry Tablet OS SDK voor Adobe AIR stellen we ontwikkelaars in staat om hun applicaties te optimaliseren voor gebruik op tablets en een betere gebruikerservaring te leveren. We zijn enthousiast over de content die de development community zal kunnen leveren voor de BlackBerry Playbook tablet met gebruik van onze nieuwe ontwikkel-tools en AIR."

Flash Player 10.1
Flash Player 10.1 maakt rijke Flash-gebaseerde content binnen de browser mogelijk op mobiele apparaten. Flash Player 10.1 is inmiddels één van de meest succesvolle gratis apps in Android Market, met meer dan 50.000 gebruikers die de runtime een waardering van 4.5 op een schaal van 5 sterren geven. De runtime is nu beschikbaar voor bijna een dozijn Android-toestellen en zal in de komende weken en maanden beschikbaar komen op een groot aantal nieuwe toestellen. Flash Player 10.1 is inmiddels meer dan 2 miljoen keer gedownload van de Android Market. Daarnaast wordt de runtime rechtstreeks door smartphone- en tabletfabrikanten en telecom-operators geleverd via voorinstallatie en upgrades van besturingssystemen. In navolging van de huidige beschikbaarheid van Flash Player 10.1 op Android en Google TV, is de verwachting dat Flash Player 10.1 binnenkort ook ondersteund zal worden door BlackBerry platform, HP webOS 2.0, toekomstige versies van Windows® Phone, LiMo, MeeGo en Symbian OS. G a voor een lijst van apparaten die op dit moment ondersteund worden naar Adobe Flash Player 10.1 certified devices.

Flash Platform Tools
Adobe heeft ook previews van ontwikkeltools aangekondigd die het proces van multiscreen-ontwikkeling beter stroomlijnen. Met nieuwe releases van Flash Platform-tools, waaronder een AIR 2.5 software development kit (SDK), kunnen ontwikkelaars sneller mobiele en multiscreen-applicaties voor smartphones, tablets en televisies ontwerpen en ontwikkelen. Een update van het open source Flex Framework voorziet ontwikkelaars van een geïntegreerd platform voor de ontwikkeling van web-, desktop- en vanaf nu ook mobiele applicaties. Ontwikkelaars kunnen standalone mobiele Flex-applicaties bouwen met dezelfde eenvoud en kwaliteit als op web- en desktop-platformen. Ga voor meer informatie naar de Flex preview .

Een preview release van Adobe Flash Builder biedt ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden om applicaties te ontwikkelen met vertrouwde programmeertalen, componenten en tools. Hiermee worden de kosten voor de ontwikkeling van multiscreen-applicaties verlaagd. De nieuwe features omvatten onder meer de creatie en uitbreiding van Flex-applicaties voor mobiele apparaten, mogelijkheden voor debugging op het apparaat zelf, codeer-tools om ontwikkeling te versnellen en ondersteuning voor nieuwe Spark-componenten in Flex.

Beschikbaarheid
Adobe AIR 2.5 en de Adobe AIR 2.5 SDK voor Android en desktop-besturingssystemen, waaronder Windows, Macintosh en Linux, zijn per direct beschikbaar. De BlackBerry Tablet OS SDK for Adobe AIR, die samenwerkt met de Adobe AIR 2.5 SDK voor het ontwikkelen van applicaties voor de BlackBerry Tablet OS, is per direct via RIM verkrijgbaar. De runtime wordt naar verwachting voorgeïnstalleerd op de BlackBerry Playbook meegeleverd. Ga voor meer informatie en het downloaden van de SDK naar http://www.adobe.com/go/air_sdk Gebruikers van Android 2.2 "Froyo"-apparaten kunnen Adobe AIR vanaf nu rechtstreeks in de Android Market downloaden. Een preview release van Flash Builder is te downloaden op Adobe.com.

Over Adobe Systems Incorporated
Adobe verandert de wereld door het leveren van digitale ervaringen. Voor meer informatie bezoek adobe.nl Een PDF van dit persbericht vindt u hier: http://press#adobe#com/cgi-bin/pr#cgi?show=content;rel_id=883

Voor verdere informatie kunt u kijken op: http://bit.ly/cNzpay

Altijd als eerste de laatste persberichten van Adobe Systems Benelux via deze RSS-feed: feed://www.lewiswire.com/nl/rss.php?client=385

Kijk ook op de Adobe-Twitter: http://www.twitter.com/adobesystemsnl