Gemeente Alkmaar

Staatssecretaris Teeven opent nieuwe locatie Veiligheidshuis Alkmaar

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft vorige week donderdag de nieuwe locatie van het Veiligheidshuis Alkmaar aan de Pettemerstraat 14 officieel geopend. Onder de aanwezigen waren vele belangrijke spelers uit de regio, waaronder burgemeesters van omliggende gemeenten, de hoofdofficier van Justitie, de directeur Opsporing en het afdelingshoofd Alkmaar van de politie Noord-Holland Noord.

Landelijk netwerk

Nederland heeft een landelijk dekkend netwerk van 45 veiligheidshuizen. De veiligheidshuizen boeken goede resultaten in het aanpakken van criminele en hardnekkig overlastgevende jeugd, het terugbrengen van het aantal veelplegers en herhaling van misdrijven bij ex-gedetineerden en huiselijk geweld. Het Veiligheidshuis Alkmaar richt zich daarnaast ook op de aanpak van mensenhandel. Alle gemeenten kunnen straks gebruik maken van de diensten en de expertise van het veiligheidshuis.

Resultaat en vertrouwen

Staatssecretaris Teeven prees Noord-Holland Noord tijdens de opening om de regiobrede visie op de veiligheidshuizen. "Wel moeten we ons realiseren dat wij in een tijd leven waarin wordt geïnvesteerd, maar waar geen sprake is van vrijblijvendheid. Resultaat moet er zijn én vertrouwen. Het vertrouwen is er zeker voor wat betreft het Veiligheidshuis Alkmaar en de ontwikkeling die gaande is in Noord-Holland Noord."

Waardevolle bijdrage

Ook Gert-Jan Leerink, wethouder integrale veiligheid en voorzitter van de stuurgroep Veiligheidshuis Alkmaar, sprak positief over de samenwerking binnen veiligheidshuizen: "De werkwijze en aanpak van het Veiligheidshuis Alkmaar leveren een waardevolle bijdrage aan de bestrijding van criminaliteit in onze regio. Daarvoor slaan we ook de handen in ineen met bijvoorbeeld de centra voor Jeugd en Gezin. Mede dankzij deze gecoördineerde aanpak samen met de ketenpartners boeken de veiligheidshuizen goede resultaten."

Samenwerkingsverband

Het Veiligheidshuis Alkmaar is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Alkmaar als regiogemeente, politie Noord-Holland Noord, Openbaar Ministerie en andere justitiële partners zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Slachtofferhulp Nederland, Penitentiaire Inrichtingen en reclasseringsorganisaties. Ook zijn welzijnsorganisaties betrokken bij het veiligheidshuis. Ook Den Helder heeft een Veiligheidshuis en in Hoorn is er één in oprichting.