Ministerie van Defensie

Defensie vaart uit naar West-Afrika

25 oktober 2010, 17.41 uur

Beladen met 300 pallets met goederen, 153 voertuigen en 39 aanhangers is het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt vanmorgen uit de haven van Den Helder richting Senegal vertrokken. Defensie neemt hier de komende maand deel aan de grote, internationale oefening Emerald Move 2010.

In totaal nemen ruim 3.000 militairen, 11 schepen, 19 vliegtuigen en helikopters uit Nederland, Frankrijk, Italië, België en Senegal nemen vanaf 8 november in en voor de kust van Senegal deel aan Emerald Move 2010.

Optreden

De oefening richt zich op geïntegreerd internationaal expeditionair optreden. Hierbij laten de deelnemende landen zien dat zij wereldwijd inzetbaar zijn: ver van huis met een logistiek zelfstandige en geïntegreerde strijdmacht. Een strijdmacht die zowel in de directe kustgebieden, als verder in de binnenlanden effectief kan optreden. Emerald Move is een van de oefeningen die dient als opmaat voor de grote eindoefening op het Afrikaans continent, Joint African Lion 2013. Joint African Lion heeft het doel om de krijgsmacht voor te bereiden op een eventuele inzet op het Afrikaanse contingent.

Amfibische slagkracht

Emerald Move is de eerste grootschalige oefening van het European Amphibious Initiative. Dit samenwerkingverband binnen de strijdkrachten van de NAVO is opgericht om de samenwerking bij amfibisch optreden, het optreden op de grens tussen land en water, te verbeteren. In december 2000 ondertekende Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland de intentieverklaring van het European Amphibious Initiative. Dit document vormde het juridische en politieke raamwerk voor een nauwere amfibische samenwerking. Het doel hiervan is het verbeteren van de amfibische kennis, inzetbaarheid en capaciteit van de deelnemende landen.

NLMARFOR

De inzet van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), de uitzendbare, operationele staf van de marine, bestaat tijdens de oefening uit het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt, de staf van NLMARFOR, de 11e en 21ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, eenheden van het amfibisch gevechtsteunbataljon, een duikteam van de Duik- en Demonteergroep, een Rapid Environmental Assessment team van de Hydrografische Dienst en een bataljonstaakgroep van de 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht.