Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV wil opheldering over financiering Karzai-regime

Vragen van de leden Kortenoeven en Driessen (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de financiële steun van het dictatoriale islamitische regime van Iran aan de Afghaanse president Hamid Karzai.


1.)
Kent u de mediaberichten `Afghan Leader Admits His Office Gets Cash From Iran'(*) en `Karzai erkent geld van Iran te krijgen'(**)?


2.)
Hoe beoordeelt u de (recente ontwikkeling van de) relaties tussen het Iraanse regime en dat van Afghanistan?


3.)
Deelt u onze mening dat het door Iran financieren van het cliëntelisme van het regime Karzai de regio (verder) kan destabiliseren? Zo nee, waarom niet?


4.)
Behoort Nederland tot de "bevriende naties" die het regime van president Karzai met rechtstreekse financiële bijdragen ondersteunen? Zo ja, om welke bedragen gaat het?


5.)
Is Nederland direct of indirect betrokken bij het eerder dit jaar aangekondigde trustfund voor Afghanistan (zie de brief van de minister van Buitenlands Zaken aan de Tweede Kamer van 21 januari 2010(***)? Zo ja, op welke manier?


6.)
Welke concrete rol ziet u voor Nederland weggelegd m.b.t. de in bovengenoemde kamerbrief beschreven verzoening met de taliban en de reïntegratie van (taliban)strijders?

Ingezonden op 25 oktober 2010

(*)The New York Times, 25 oktober 2010, www.nytimes.com

(**) De Telegraaf, 25 oktober 2010, www.telegraaf.nl

(***) kamerstuk 27 925, nr. 378.