Socialistische Partij

Sp vóór boeren en tegen bio-industrie

25-10-2010 *
De SP heeft bijgevoegde brief gestuurd naar de voorzitter van ZLTO-afdeling Oss, Frank van Deurzen. Dit nav zijn uitlatingen in de pers over het SP standpunt over de Bio industrie.De SP nodigt ZLTO in de brief uit om met haar in gesprek te gaan.

Lees hier de brief:

Beste Frank van Deurzen,

De voorzitter van het ZLTO laat zich in een uitzending van DTV negatief uit over de SP. Wij zouden hebben gesuggereerd dat boeren geen rekening zouden houden met het welzijn van de dieren. Kennelijk hebben we een open zenuw geraakt want onze bedoeling is juist het tegenovergestelde. Wij willen de boeren helpen het dierwelzijn te verbeteren.

Wij willen het misverstand dan ook graag rechtzetten. Onze fractie heeft naar aanleiding van de Kadernotitie Dierenwelzijn Oss die behandeld werd in de Osse gemeenteraad een amendement ingediend. Dit amendement ging niet over de boeren zoals we die kennen in onze gemeente, maar over de bio-industrie.

In het amendement staat het volgende:

"Volgens ons komt het welzijn van de dieren in de bio-industrie in de knel. De wijze waarop de dieren worden gehouden leidt tot stress, ernstig afwijkend gedrag en veel pijn. In Oss proberen we de bio-industrie daarom terug te dringen. Beperkende maatregelen voor vestiging en uitbreiding van bedrijven in de bio-industrie kunnen hier bij helpen. Oss moet een diervriendelijke veehouderij kennen. Verdere schaalvergroting en megastallen gaan we tegen. Grondgebonden veehouderij zal bevorderd worden. De gemeente zal zoveel mogelijk initiatieven van boeren en andere ondernemers ondersteunen die zo diervriendelijk mogelijk werken op diverse terreinen."

In onze ogen is er niks mis met deze tekst. Onze fractie is niet tegen de boeren maar voor een betere toekomst van onze agrarische bedrijven. Zij zijn immers de leveranciers van ons voedsel en de beheerders van ons buitengebied. Met andere woorden, de boeren hóren bij Oss.

Maar de SP is voor boerenlandbouw en niet voor doorgeschoten industrialisatie met eindeloze schaalvergroting en excessen als megastallen. Daarom willen wij dat boeren een eerlijke prijs krijgen door middel van prijsregulering, quotering en eerlijke handelspraktijken. Daarnaast vinden we het prima dat boeren betaald worden voor milieu- en waterbeheer.

De groeiende macht van multinationals over boeren, zaaigoed en voedsel moet worden tegengegaan. Hun macht en monopolie zorgt er voor dat boeren géén eerlijke prijs krijgen voor een eerlijk product. Het verschil tussen de prijs die de boer krijgt en de prijs in de supermarkt is veel te groot.

We zien dat de situatie in de landbouw voor zowel de boeren als voor de dieren niet verbetert. De boer moet steeds harder werken, steeds meer risico nemen en de opbrengst van de producten komt door internationale concurrentie steeds verder onder druk. Oneerlijke concurrentie omdat sommige landen het niet zo nauw nemen met milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid.

De komst van de bio-industrie is daarom een grote bedreiging voor het voorbestaan van de boer als familie bedrijf. Overname door een opvolger wordt steeds moeilijker, het vermogen wordt steeds verder uitgehold, het landschap wordt steeds saaier en het dierwelzijn raakt uit beeld. Kortom, de menselijke maat gaat verloren. Een ontwikkeling waar wij ons als SP grote zorgen over maken.

Graag nodigen wij u dan ook uit voor een gedachtewisseling over duurzame en diervriendelijke landbouw.

Paul Peters, fractievoorzitter SP

Lilian Marijnissen, raadslid SP