Joost Hiltermann (ICG) over Turkije, Irak en regionale stabiliteit

19/10/2010 14:52

Stichting Turkije Instituut

Op dinsdag 26 oktober spreekt Joost Hiltermann, Irak-deskundige van de International Crisis Group, over Turkije, Irak en regionale stabiliteit. De bijeenkomst vindt plaats in Nieuwspoort (Den Haag) en begint om 20.00u.

Turkije's zogeheten 'zero problems' beleid ambieert goede betrekkingen met alle buurlanden teneinde 'strategische diepte' te bereiken. Zowel Iran als Turkije willen meer economische en politieke invloed in Irak. Maar Irak kampt zelf met instabiliteit. Tijdens de verkiezingen in maart 2010 en het moeizame formatieproces in de maanden daarop kwam de interne verdeeldheid van Irak duidelijk naar voren. Het politieke proces lijkt steeds meer in een impasse te raken. Tegelijkertijd trekken de laatste Amerikaanse gevechtstroepen zich terug en heeft Turkije weer militaire acties tegen de PKK ondernomen over de grens met Irak.

Wat betekent deze ontwikkelingen voor de toekomst van Iraks regionale betrekkingen? Zal de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak moeten inleveren aan autonomie? Hoe zal de rol van Iran vorm krijgen? Kan Turkije zijn politieke en economische ambities waarmaken in Irak?

Dr. Joost Hiltermann is vice-directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika programma van de International Crisis Group. Hij treedt regelmatig op als commentator voor internationale media zoals BBC, CNN, The New York Times en Financial Times.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Turkije Instituut en het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ).

Moderator: Martin Sommer, schrijver en redacteur van de Volkskrant.

Datum: dinsdag 26 oktober 2010

Locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis.

U kunt zich aanmelden via: aanmeldingen@turkije-instituut.nl of 070-3122095





http://www.turkije-instituut.nl/Agenda/2010/oktober/111