Gemeente Echt-Susteren


Euromosa Conferentie Gemeenteraden

In de Duitse plaats Waldfeucht vindt op 26 oktober een bijzondere bijeenkomst plaats. Ruim honderd gemeenteraadsleden uit Maaseik, Echt-Susteren, Selfkant, Waldfeucht en Gangelt vergaderen gezamenlijk in het kader van Euromosa.

Â

Het betreft nog geen formele raadsvergadering, maar een kennismaking van de raadsleden uit de vijf gemeenten in drie landen. Euromosa kijkt terug op een bijna 7-jarige samenwerking.

Â

Formeel

Doel van deze kennismakingsbijeenkomst is om de raadsleden nog meer informatie over het samenwerkingsverband Euromosa te geven en om samen te bekijken welke mogelijkheden er bestaan, om in de toekomst een echte grensoverschrijdende raadsvergadering te laten plaatsvinden.

Â

De burgemeesters van de deelnemende gemeenten vormen samen de Stuurgroep van Euromosa. Om het werk te intensiveren, hebben de burgemeesters de afgelopen maanden al het goede voorbeeld gegeven. In het kader van een zogenaamde âEuromosa-burgemeestersstageâ namen zij als gast deel aan de raadsvergaderingen van de
Euromosa-partnergemeenten. Ook op ambtelijk niveau vindt zeer regelmatig overleg en afstemming plaats.

Â

Internationale samenwerking

Een treffend voorbeeld van deze vorm van internationale samenwerking was de brand in de gebouwen van de Pergamijnstichting in Echt-Susteren. De Duitse collegaâs waren uitgerukt omdat men een bosbrand in de buurt van Schalbruch vermoedde, maar het bleek een grote brand in buurgemeente Echt-Susteren te zijn. Zonder aarzelen heeft de Duitse blusploeg haar hulp aangeboden, die door de Nederlandse collegaâs dankbaar werd aanvaard. Er was namelijk een probleem met de watervoorziening, dat door de Duitse ploeg prima kon worden opgelost.

Â

Een dergelijke spontane hulpverlening is terug te voeren op het regelmatige overleg dat de brandweerkorpsen in Euromosa-verband voeren. Hierdoor zijn de voertuigen bijvoorbeeld standaard uitgerust met koppelstukken, zodat de slangen van de korpsen uit de diverse landen altijd met elkaar verbonden kunnen worden. Een eenvoudige oplossing, die in geval van nood van groot belang kan
zijn. Â

Â

Over Euromosa

Euromosa is het grensoverschrijdende samenwerkingsverband tussen de Vlaamse stad Maaseik, het Nederlandse Echt-Susteren en de Duitse gemeenten Waldfeucht, Selfkant en Gangelt. Sinds de oprichting in 2003 realiseerde dit verband samen reeds belangrijke projecten, zoals veilige en aantrekkelijke fietsroutes.

Â

De komende jaren willen de buurgemeenten nog intensiever samenwerken om de kwaliteit van het leven in dit grensgebied continu te verbeteren. Omdat Vlaanderen, Nederland en Duitsland hier zo dicht bij elkaar liggen, is een grensoverschrijdende samenwerking immers noodzakelijk voor deze gemeenten.