Gemeente Zwartewaterland


Rijkswaterstaat renoveert afmeervoorzieningen Zwartsluis

Rijkswaterstaat voert van maandag 26 oktober tot en met voorjaar 2011 onderhoudswerkzaamheden uit aan de afmeervoorzieningen rondom de Grote Kolksluis in Zwartsluis. Daarnaast wil Rijkswaterstaat een nieuwe afmeervoorziening realiseren in het Zwarte Water. Zo kan de toenemende vraag van de beroepsvaart voor afmeervoorzieningen rondom Zwartsluis opgevangen worden.

Onderhoud afmeervoorzieningen
De steigers aan de kant van het Zwarte Water worden vervangen door nieuwe exemplaren. Aan de kant van het Meppelerdiep vervangt Rijkswaterstaat remmingwerken en meerstoelen. Deze werkzaamheden zijn nodig, omdat uit inspecties is gebleken dat de voorzieningen niet meer voldoen aan de gestelde (veiligheids)eisen. De gemeente Zwartewaterland heeft de wens geuit om de afmeervoorzieningen zo vorm te geven dat deze passen binnen de authentieke omgeving. Daarom worden de voorzieningen rond de sluis voor het grootste deel opgebouwd uit hout.

Zwarte Water
In de periode tussen maandag 26 oktober en maandag 8 november 2010 werkt Rijkswaterstaat aan de zijde van het Zwarte Water. De bestaande lange steiger / remmingwerk wordt dan vervangen door een nieuwe steiger. Vanaf half januari 2011 vervangt Rijkswaterstaat de korte steiger aan de zijde van het Zwarte Water voor een nieuwe steiger. Ook worden dan de remmingwerken en de meerstoelen aan de zijde van het Meppelerdiep vervangen.

Nieuwe afmeervoorziening
In het verlengde van de onderhoudswerkzaamheden wil Rijkswaterstaat ook een nieuwe afmeervoorziening voor binnenvaartschepen realiseren in het Zwarte Water, ter hoogte van de Rondweg te Zwartsluis. Deze nieuwe afmeervoorziening zijn geschikt voor vier schepen in de klasse tot Va (tot 110 m.). Er is gekozen voor een ontwerp met stalen palen en loopbruggen. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting in het voorjaar van 2011 gereed.

Hinder voor omgeving
Overlast tijdens de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk beperkt. Omwonenden kunnen mogelijk hinder ondervinden van trillingen. Deze worden echter geminimaliseerd door inzet van trillingsarm materieel. De uitvoering vindt plaats buiten het recreatieseizoen, waardoor de overlast voor recreanten beperkt is. Voor de beroepsvaart zijn tijdens de uitvoering minder plaatsen beschikbaar. Rijkswaterstaat verzoekt dit scheepvaartverkeer om tijdelijk zoveel als mogelijk elders ligplaats te nemen.

Persbericht Rijkswaterstaat, 20 oktober 2010