Mes & Vork - tafelen van chic tot friet

20/10/2010 13:20

Historisch Museum Rotterdam

MES & VORK

tafelen van chic tot friet

26 oktober 2010 t/m 15 mei 2011

Schuif aan bij Mes & Vork, een heerlijke tentoonstelling over tafelen in de stijlkamers van het Schielandshuis. Op het menu staan historische serviezen, tafelzilver en drinkgerei, maar ook hedendaags design, een startservies van IKEA en wegwerpbestek. Favoriete serviesstukken bieden een kijkje in de keukens van bekende en gewone Rotterdammers. Schilderijen, recepten, filmfragmenten en gedragsregels vormen de slagroom op de taart. Alle gangen samen bieden een verrukkelijk inzicht in onze tafelmanieren.

tafel

Een belangrijk deel van het leven vindt plaats aan tafel. Hier komt het gezin samen, wordt ontspannen gegeten met vrienden, een ontluikende liefde afgetast en ook zaken gedaan. Geen wonder dat menu, tafelschikking en aankleding van de tafel altijd grote aandacht hebben gekregen. Over onze tafelmanieren zijn boeken vol geschreven, hoe het hoort en wat vermeden moet worden.

maaltijd

Tegelijk is eten ook steeds makkelijker geworden. Een maaltijd bereiden vroeg nog niet zo lang geleden behoorlijk wat kennis en voorbereidingstijd. Tegenwoordig is met een gang naar de supermarkt eenvoudig een maaltijd samen te stellen. Bovendien kan bijna overal een snelle hap verorberd of bezorgd worden. Voor servies zijn de opties ook veelvuldig, van kostbaar pronkstuk en zorgvuldig gespaarde uitzet tot startpakket en wegwerpservies.

buffet

Mes & Vork biedt een buffet van vijftien rijk gevulde thematafels, van Aangepast tot Zout, gegarneerd met verhalen, beelden en tips. Verlekkerd dwaalt de bezoeker langs kostbare pronkserviezen, schitterend tafelzilver en eeuwenoude scherven, maar ook langs bestek voor linkshandigen, patatzakjes van Bram Ladage en design van bijvoorbeeld Bas van Beek, Piet Hein Eek en Ted Noten . Daarnaast zijn recepten en gedragsregels voor aan tafel te lezen, hangen oog- en tongstrelende schilderijen uit de collectie aan de muur en worden filmfragmenten van beroemde eetscènes vertoond.

servies

Wie nieuwsgierig is, kan bovendien een kijkje in de keuken van stadgenoten nemen. Verscheidene bekende Rotterdammers, waaronder burgemeester Aboutaleb, tv-coryfee Koos Postema, zangeres Charlie Dée, partygoeroe Ted Langenbach, lingerieontwerpster Marlies Dekkers en culinair fenomeen Rob Baris tonen hun favoriete serviesstuk. Wie zich de etiquette van het tafelen eigen wil maken, kan de uitdaging aangaan en zelf tafels dekken. Van het resultaat kan thuis nagenoten worden.

data

Mes & Vork. tafelen van chic tot friet - 26 oktober 2010 t/m 15 mei 2011

locatie

Historisch Museum Rotterdam - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam www.historischmuseumrotterdam.nl

bereikbaarheid

metro en tram 1, 8, 20, 21 en 23 halte beurs, bus 32 halte keizerstraat

openingstijden

di t/m zo 11.00-17.00 uur

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.historischmuseumrotterdam.nl/