Witteveen en Bos

Masterplan glastuinbouw Neerijnen

(26-10-2010)

De gemeente Neerijnen ontvangt 30.000 euro subsidie van de provincie Gelderland voor het masterplan glastuinbouw Neerijnen. De gemeente laat onderzoeken hoe de glastuinbouw ruimtelijk ingepast kan worden in de concentratiegebieden Est en Tuil.

In de gemeente Neerijnen liggen twee glastuinbouwclusters, in Tuil en Est. Voordat de provincie medewerking verleent aan verplaatsingsverzoeken, moet er inzicht zijn in de manier waarop de glastuinbouw ingepast kan worden in de clusters. Witteveen+Bos heeft samen met Terra Incognita van de gemeente Neerijnen de opdracht gekregen om met de betrokken partijen een masterplan glastuinbouw op te stellen. Daarin worden kwantitatieve en kwalitatieve eisen voor infrastructuur, water, duurzaamheid en inpassing opgenomen.

Het provinciaal ruimtelijk beleid is erop gericht om de ontwikkeling van de glastuinbouw te concentreren in enkele gebieden binnen de regio. Glastuinbouwbedrijven die vanuit het ruimtelijk- en milieubeleid onvoldoende ontwikkelingsperspectief hebben, kunnen zich hervestigen in een concentratiegebied of een cluster. Het plan van de gemeente Neerijnen draagt bij aan de gewenste ontwikkeling van de glastuinbouwsector in de provincie Gelderland en past in de doelstelling in het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Gelderland.