Rijksoverheid


Haags project wint Hein Roethofprijs 2010

Nieuwsbericht | 25-10-2010

Het preventieproject 'Kleurkracht Escamp/Rolmodellen' van de regiopolitie Haaglanden en de gemeente Den Haag is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2010. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie reikte de prijs op 25 oktober uit in Den Haag.

De Hein Roethofprijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en een beeldhouwwerk en wordt sinds 1986 jaarlijks toegekend aan het beste project in Nederland waarmee criminaliteit wordt voorkomen of waarmee sociale veiligheid wordt bevorderd.

'Rolmodellen' voorkomen tonen euro's aan schade

Uit vijf genomineerde projecten koos de jury 'Kleurkracht Escamp/Rolmodellen' als beste. De jury koos het Haagse project om de tastbare resultaten, het brede samenwerkingsverband, het succesvol creëren van burgerschap, de passiviteit die is omgezet in activiteit en de toepasbaarheid elders.
Het project heeft met succes de overlast ingeperkt die veroorzaakt werd door jongeren in het Haagse stadsdeel Escamp. Tijdens nieuwjaarsvieringen en voetbalkampioenschappen werden op grote schaal vernielingen aangericht. De politie heeft samen met het stadsdeel Escamp en andere organisaties een informeel netwerk van vrijwilligers opgebouwd. De vrijwilligers zijn rolmodellen, die aanzien en gezag genieten bij de overlastgevers. Samen met de politie houden zij toezicht op overlastlocaties. De afgelopen jaren is zo voor tonnen euro's aan schade voorkomen.

Genomineerden Hein Roethofprijs 2010

Vier andere projecten waren genomineerd voor de Hein Roethofprijs, namelijk:

* Scoren door Scholing (Stichting Vitesse Betrokken)
* Week van de Veiligheid (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel)
* Multifocus benadering van (dreigend) huiselijk geweld (Mutssaersstichting)

* Jeugdinterventieteam (Bureau Frontlijn, gemeente Rotterdam)

De genomineerde projecten ontvangen elk 5.000 euro.

De Hein Roethofprijs is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Meer informatie over de Hein Roethofprijs is te vinden op de website van het externe link: CVV.



* Ministerie van Veiligheid en Justitie

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051